Drenthe vlamt in kader Nationale Sportweek

Janna Booij, wethouder sport van de gemeente Assen, begint zaterdag 21 september, tijdens de start van de Nationale Sportweek, op sportpark Stadsbroek met de eerste etappe van de fakkeltocht. Zij zal de fakkel vijf kilometer dragen om hem vervolgens te overhandigen aan de volgende loper.

In etappes van vijf kilometer wordt de gehele provincie Drenthe doorkruist. Zondag 29 september brengt Renate Groenewold de fakkel naar het TT-circuit, waar de Nationale Sportweek afgesloten wordt.

De fakkeltocht komt door iedere gemeente en alle inwoners kunnen aansluiten bij de stoet. De starttijden en startplekken zijn te vinden op Drenthe beweegt.

Assen is host city van de Nationale Sportweek. Drenthe wil als Community of Sport laten zien dat er wordt samengewerkt aan het thema sport en bewegen. Iedere gemeente is betrokken en de komende drie jaar mag Drenthe host zijn van de Nationale Sportweek. Reden genoeg om met het Olympische symbool van een fakkel een tocht door de provincie te maken.

De route van 210 kilometer is verdeeld over de negen dagen die de Sportweek telt. Iedereen, jong en oud, sporters en niet-sporters, inwoners en bekenden mag meedoen aan de wandeling. Er wordt gestart en gefinisht in Assen. Iedere dag kan men aanhaken bij één of meerdere etappes.

De route

Zaterdag is de start op Stadsbroek in Assen. Vervolgens gaat de tocht via Zeijerveen (Assen) en Peest (Noordenveld) naar Norg. Zondag wordt begonnen in Norg en lopen de wandelaars via Donderen, Tynaarlo en Zuidlaren (Tynaarlo) naar Anloo (Aa en Hunze). Maandag is Anloo startpunt en wordt via Eext, Gasselte, Drouwen naar Borger (Borger-Odoorn) gelopen. Dinsdag is een relatief korte dag met drie etappes door Borger en Odoorn naar Emmen.

Woensdag is het VSG-congres in Emmen en daar start ook de fakkeltocht. Vervolgens gaat men naar Erm, Dalen en via Coevorden naar Dalerpeel (Coevorden). Donderdag is de start in Dalerpeel en lopen de etappes door Nieuwlande, Nieuweroord en Hoogeveen (Hoogeveen), door Zuidwolde en Veeningen naar de Wijk (De Wolden). Vrijdag loopt de route van De Wijk naar de Shiphorst, Meppel (Meppel), Ruinerwold, Ruinen, Ansen (De Wolden) en Dwingeloo (Westerveld). Zaterdag lopen de wandelaars van Dwingeloo naar Spier, Wijster, Bruntinge en Orvelte (Midden-Drenthe). Zondag is de laatste dag: de start is in Orvelte en loopt de groep via Zuidveld en Zwiggelte (Midden-Drenthe) terug naar Assen waar Renate Groenewold de fakkel zal overhandigen op het TT-circuit.

Wisselpunten

De volledige route en de wisselpunten tussen de etappes staan op Drenthe beweegt.