Schrijfster Mariët Meester openhartig over boeken gevangenisdorp tijdens lezing in Norg

Mariët Meester geeft donderdag 26 september om 20.00 uur een lezing over haar boeken over het gevangenisdorp Veenhuizen in in de Brinkhof in Norg.

De schrijfster doet dat op uitnodiging van de Historische Vereniging Norch. Meester groeide op in Veenhuizen en schreef de boeken Koloniekak, Hollands Siberië en Zeven Tranen over het gevangenisdorp.

Inzicht

Speciaal voor de historische vereniging zal ze inzicht geven in de manier waarop deze boeken tot stand zijn gekomen. Zo interviewde ze voor Koloniekak - Leven in een gevangenisdorp vele oud-bewoners. Door hun verhalen te vergelijken en tegen elkaar af te wegen probeerde ze tot een genuanceerd beeld te komen.

Onthullen

Voor de roman Hollands Siberië verdiepte ze zich in het leven van een onconventionele Franciscaan die in 1936 als pastoor naar Veenhuizen werd gestuurd nadat geen enkele andere pastoor het er had kunnen volhouden. Samen met zijn huishoudster belandde hij in het verzet. Tijdens haar lezing zal Meester onthullen op welke bronnen ze Hollands Siberië heeft gebaseerd. Daarbij komen ook de volgende vragen aan de orde: Hoeveel van het verhaal is ‘echt gebeurd’ en hoeveel niet? Hoe ver mag je als auteur gaan bij het schrijven van een historische roman?

Research

Tot slot zal ze ingaan op de research voor haar laatste project rondom Veenhuizen, Zeven Tranen. In zeven poëtische verhalen schetste ze de levens van zeven overledenen die op ‘Het vierde gesticht’ liggen, de bijzondere begraafplaats van Veenhuizen.

De lezing wordt geïllustreerd met videofragmenten.