​‘Rotatie’ van Jan Beuving in DNK

Geruite blouses en programma’s die Raakvlak en Rotatie heten, cabaretier Jan Beuving heeft onmiskenbaar een grote fascinatie voor wiskunde. Hij studeerde er zelfs in af. Maar ook zijn liefde voor taal is zo groot, dat hij zich na zijn wiskunde studie het vak van tekstdichter eigen maakte aan de Koningstheateracademie in ‘s-Hertogenbosch.

Een wat onbekendere theateropleiding die toch al heel wat bekende cabaretiers afleverde, zoals Pieter Derks en Katinka Polderman, maar ook Louise Korthals en Patrick Nederkoorn die dit seizoen Assen aandoen. Op die theateracademie leerde hij niet alleen schrijven, maar ook om wat minder ‘in z’n hoofd te blijven zitten’ en wat meer te gaan voelen. Want zo zeker als 1 + 1 twee is, zo zeker is het dat theater niet zonder gevoel kan.

Met die lessen in gevoel is het goed gekomen. Jan Beuving heeft inmiddels bewezen zich in te kunnen leven; van in het lot goed gezinde liefdesavontuur van zijn opa en oma tot de relatie tussen de abstracte begrippen Sinus en Cosinus.

Zijn interesse in wiskunde en taal, maken Jan Beuving tot een unieke verschijning in cabaretland. Zijn wiskundige kijk op de wereld om hem heen, zijn z’n houvast. En zijn talent voor taal – al of niet op rijm – maakt dat hij die kijk treffend kan verwoorden. Een prachtig voorbeeld hiervan is het moment waarop hij via de logische wetten van de kansberekening beschrijft hoe zijn vrouw en hij voor de geboorte van hun dochtertje moeten beslissen over een vruchtwaterpunctie.

De wijze waarop Jan Beuving de alfa- en betawereld bij elkaar brengt is niet onopgemerkt gebleven. Radio en tv weten hem steeds vaker te vinden voor rake columns, zijn zalen zitten steeds voller en hij won al belangrijke prijzen. Tot twee keer toe ging de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied naar hem. En hij is ook uitgeroepen tot Neerlands Hoop van het cabaret, als het meest veelbelovende talent.  En voor zijn huidige programma Rotatie ontving hij een nominatie voor de Poelifinario in de categorie engagement. De kans dat hij die iconische cabaretprijs al in z’n zak heeft als hij in DNK speelt is overigens nul. De uitreiking van deze prijs, waarvoor naast Beuving ook Claudia de Breij, Pieter Derks en Louise Korthals genomineerd zijn, vindt namelijk pas plaats op 30 september.

‘Rotatie’ van Jan Beuving: Vrijdag 20 september, 20.30 uur, Rabo Zaal Theater DNK

Tekst: Hilde Scholten