‘Het kan alleen maar een prachtig cultureel seizoen worden in DNK’

Bij aankomst in de Nieuwe kolk voor de seizoensopening, was de kleuterbios net afgelopen. Mijn oog viel direct op de tijdelijke tentoonstelling MIJN geZICHT. Ik was aan de vroege kant en had dus tijd over deze tentoonstelling te bekijken, maar ook te beluisteren. Dit laatste, is zeker de moeite waard.

Kolkende Taal is voor het nieuwe seizoen geheel in een nieuw jasje gestoken, een andere plek voor de opnames, een nieuwe presentatrice, Cunera van Selm en een nieuwe huisband. Vind persoonlijk de sfeer van de nieuwe opstelling knusser. De eerste Kolkende Taal die ik heb bijgewoond had als thema Italië. De bij het thema passende gasten waren Annemiek Rens, conservator van het Drents Museum. Zij vertelde over de tentoonstelling Sprezzatura. Marc Wiers, columnnist en auteur, vertelde met humor over zijn mooie leven in Italië en regisseur Jack Nieborg, sprak over de liefde van Shakespeare voor Italië.

Tussen de opnames door was er tijd voor een kopje thee of koffie in het leescafé. Daar had ik een spontaan gesprek met Annemiek Rens. Zij sprak mij aan over een van mijn armbanden. Het gesprek eindigde dat ze vol enthousiasme een bijzonder verhaal vertelde over de plaatsing van een groot stuk, die onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling. Bij de boekentafel trof ik Marc Wiers. Met hem heb ik een inspirerend gesprek gevoerd over schrijven. Met nuttige tips en zijn door mij aangeschafte boek, voorzien van een mooie boodschap en handtekening, ben ik terug gegaan naar het leescafé voor de tweede opname.

Deze had als thema de Kinderboekenweek. De aanwezige gasten waren Natascha Stenvert, illustratrice van het prentenboek voor de Kinderboekenweek, Jolanda Robben, bibliothecaris van het jaar 2018, sprak over het stimuleren van lezen en Niek Teunissen, producent van de film “De club van Lelijke Kinderen”.

Onderweg naar het theatercafé kwam ik de preview van het laboratorium van Professor Jack tegen. Jacklab mag dan meestal voor kinderen zijn, maar jong en oud hadden plezier bij het lopen door de virtual reality wereld. Onder het genot van een kopje koffie heb ik geluisterd naar de preview van de musical Kinky Boots. Alhoewel ik deze niet helemaal heb kunnen zien, heb ik met veel plezier er naar geluisterd.

Daarna meteen door naar Wad live! Bij aankomst in de zaal, waren er geluiden van verschillende wadvogels te horen. Wad live! Is een vertoning van de film Wad van Ruben Smit, met als verteller Rob Buiter en muzikaal omlijst door het Noordpool orkest, onderleiding van Reinout Douma. Het viel me op dat het publiek heel divers was. Wad geeft een prachtig beeld over hoe mooi onze Nederlandse natuur is. Maar ook hoe wreed deze kan zijn. In het bijzonder is er veel aandacht voor de dieren die in dit gebied wonen. Er is zelfs plaats voor een beetje humor. De live muziek gaf het geheel een extra dimensie waardoor het een echte beleving werd.

Na zo'n spectaculaire opening kan het alleen maar een prachtig cultureel seizoen worden.

Tekst: Lisa Borchers