Assenaardig: Gevelrij met knikje

Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Coenraad Cieraad is bekend van de stadsgezichten die hij eind jaren vijftig maakte. In 1952 was hij met zijn echtgenote in het tehuis voor ouden van dagen Avondrust aan de Rolderstraat komen wonen. Nu staat daar zorgcentrum Anholt. Cieraad was toen 75 en begon met het schilderen van de stad, zoals hij zich die uit zijn jeugd herinnerde. Zoals deze aquarel van de Marktstraat omstreeks 1885.

Uiterst links hadden Jan en Harm Oosterveen vanaf 1862 een winkel in koloniale waren, tabak, sigaren, wijnen, binnen- en buitenlands gedestilleerd en likeuren. Vijf jaar later ging Harm alleen verder als Firma Gebr. J. en H. Oosterveen Nicolaaszoon. Oosterveen’s Havanasigaren van het merk Veni Vidi Vici werden alom geroemd.

Op de gevel ernaast schilderde Cieraad ‘J.O. van Houten’. Hij herinnerde het zich als de boekhandel van Jan Oosterhoff van Houten, tevens Depot voor Drenthe van Thieme’s schoolschriften en leesboeken. Ook voor speciale thee kon je er terecht. In 1892 deed Jan de zaak over aan Leendert Hansma, die er een spiksplinternieuwe boek-, muziek- en kunsthandel ‘met groote spiegelruiten’ liet bouwen.

Van Houten’s buurman Gerrit Dieters presenteerde zich als “horologiemaker te Assen”. Ook Dieters’ winkel kreeg na een verbouwing grote etalageruiten die volgens de krant zo helder waren, dat je niet wist of je binnen of buiten stond. Dieters verkocht vergulde en albasten pendules, kastklokken en “Engelsche Horlogies”, maar ook naaimachines en brillen.

Laatste in het rijtje is de herenmodewinkel van Gerke Jan Christiaan Veeze. Hij adverteerde met “steeds de nieuwste collectie hoeden”, herendassen, boorden en manchetten. En natuurlijk strohoeden. In 1899 verhuisde Gerke Veeze naar een nieuwgebouwde winkel aan de overzijde van de straat.

Zo’n eeuw later was het rijtje dat Cieraad schilderde allemaal onderdeel van Warenhuis Vanderveen geworden. Ondanks de vele veranderingen door de jaren, overleefde het knikje in de gevelrij het allemaal.

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch  0592  300  521