'Assenaar en Groninger versturen 178 kilo xtc en coke via postpakketten DHL naar buitenland'

Drie mannen worden verdacht van betrokkenheid bij omvangrijke export van harddrugs naar Denemarken via postpakketten van DHL. De zaak kwam aan het rollen doordat medewerkers van een tankstation met een DHL-servicepunt in Meppel onraad roken.

,,Ze vonden de pakketten opmerkelijk groot en zwaar en hebben de politie ingeschakeld”, zei de officier van justitie. Na onderzoek kwamen uiteindelijk vijf verdachten in beeld. Drie mannen uit Assen, Groningen en Zeist worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de drugsbende. Dat bleek maandag bij een regiezitting in de rechtbank in Assen. Een aantal van hen is te zien op camerabeelden van het tankstation waar pakketten met drugs werden ingeleverd.

Verborgen ruimte in auto

De 27-jarige Assenaar en de 32-jarige Groninger worden er onder meer van verdacht dat zij in de zomer van 2016 meerdere malen postpakketten met drugs naar Denemarken hebben gestuurd. Het gaat volgens de officier van justitie in totaal om 178 kilo speed, xtc en cocaïne. De twee mannen zijn 26 april in de buurt van Soesterberg aangehouden in een auto. In dat voertuig zat volgens het Openbaar Ministerie een verborgen ruimte die bedoeld was om drugs of geld in te verstoppen.

Onderzoekswensen

Bij de medeverdachte (49) uit Zeist is volgens het OM ruim 77 kilo wiet en ruim 10 kilo xtc aangetroffen. De advocaten van de verdachten konden maandag onderzoekswensen indienen bij de rechtbank, zoals het verzoek tot horen van getuigen. De meeste onderzoekswensen zijn toegekend. Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.