Drentse politie bestolen door koerier: dossiers en onderdelen portofoons en mobieltjes verduisterd

Een voormalige koerier heeft politiedossiers en onderdelen van mobiele telefoons en portofoons van de politie gestolen. De 40-jarige vrouw uit Assen is veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur voor verduistering.

De vrouw werkte bij Alescon. Het werkvoorzieningschap deed koeriersdiensten voor de politie. De toenmalige medewerkster zou in 2010 als koerier een flink aantal onderdelen achterover hebben gedrukt. Dat kwam eind vorig jaar pas aan het licht. De Assense moest maandag voor de politierechter verschijnen. Haar ex-vriend stapte november vorig jaar naar de politie. Hij verklaarde dat in haar huis een hoeveelheid gestolen politie-apparatuur lag.

Dossiers verbrand

De ex-vriend vertelde ook dat hij vorig jaar zomer samen met haar en een andere man bij haar in de tuin zat. De vrouw liet hen toen een map met politiedossiers zien. Ook vertelde zij over de gestolen onderdelen van portofoons en mobiele telefoons. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte de dossiers op advies van de mannen verbrand. De vrouw heeft volgens de twee getuigen toen ook gezegd dat ze soms in beslag genomen cannabis moest vervoeren en daar af en toe wat van heeft weggenomen.

Dozen vol onderdelen van politie-apparatuur

Naar aanleiding van de melding van de ex-vriend is een huiszoeking gedaan in de woning van de vrouw. Achter een schot in de slaapkamer van haar dochter werden twee dozen vol met onderdelen van politie-apparatuur gevonden. De officier zei dat er destijds incidentmeldingen waren gedaan over goederen die niet waren aangekomen. Of daar onderzoek naar is gedaan, is niet bekend. De meldingen kwamen overeen met de aangetroffen spullen.

‘Gevoel dat ik erin geluisd word’

De officier vindt dat sprake is van stelselmatige verduistering die nog niet is verjaard. De Assense ontkende in alle toonaarden. ,,Ik weet niet hoe die spullen in mijn huis zijn gekomen. Het is acht jaar geleden. Ik heb het gevoel dat ik erin geluisd word. Ik heb nooit spullen willen doorverkopen en ik heb er nooit kwade bedoelingen mee gehad.” De officier en de rechter vonden dat zij geen aannemelijke verklaring had voor de politie-spullen in haar huis. Zij is schuldig bevonden aan verduistering.