Omstreden voorpui appartement Vaart Assen nu in lichte kleur geschilderd

Assen - De voorpui van het nieuwe appartementencomplex aan de Vaart NZ 12-18 in Assen wordt in de verf gezet en in een lichtgrijze kleur afgewerkt.

Dat is de uitkomst van een slepend conflict met de gemeente over de kleur van de steen van de voorgevel van het vijf appartementen tellende gebouw. Volgens de gemeente springt het pand qua kleurstelling nu te veel in het oog.

,,De huidige kleur maakt het pand te zwaar, te aanwezig, te monumentaal en trekt daardoor binnen het gebied teveel de aandacht. Als gevolg hiervan ontstaat een onrustig straat- en gevelbeeld waardoor het pand zowel in kleur als hoogte te sterk contrasteert met de naastgelegen panden’’, zo motiveren B en W van Assen de eis.

De bewoners hebben zich lang verzet tegen de eis om de voorgevel een andere kleur te geven. Na dreiging met een dwangsom hebben zij zich er met tegenzin toch bij neergelegd.

De voorkant van het gebouw zou in de oorspronkelijk uitvoering worden gechipperd. De gevel zou met mortel worden afgewerkt op een zodanige wijze dat delen en sporen van de achterliggende gevelsteen te zien zijn. Dat moest zorgen voor een ingetogen uitstraling die paste in de omgeving.

Het chipperen is uiteindelijk niet uitgevoerd omdat het de aannemer niet lukte om dit voor elkaar te krijgen. De voorkant is daarom uitgevoerd op dezelfde wijze als de andere gevels van het pand. Van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, de voormalige Welstandcommissie, kreeg die oplossing geen goedkeuring.

Gesprekken en een aantal procedures resulteerde er uiteindelijk niet in dat de partijen dichter bij elkaar kwamen. De bewoners kunnen zich ook niet vinden in de nu gekozen oplossing. ,,Maar we moeten ons er bij neerleggen’’, vertelt een van hen.