SP Assen wil Zeiknota: 'Niet iedereen durft de stad in'

De SP wil dat Assen meer toiletten krijgt voor mensen met chronische buik- of blaasklachten. Met een zogenoemde Zeiknota moeten lokale ondernemers gestimuleerd worden hun toiletten open te stellen voor mensen met hoge nood.

In Nederland lijden 3,5 miljoen mensen aan een chronische buik- of blaasziekte. Toegankelijke openbare toiletten zijn voor hen van groot belang, stelt de SP. Assen heeft geen beleid waarin de toegankelijkheid van toiletten geregeld is en daarom wil de partij een lokale Zeiknota. Daar moeten afspraken in komen met lokale ondernemers om meer toiletten openbaar te maken.

Rotterdam als voorbeeld

„De Continentie Stichting Nederland stuurde elke gemeente in Nederland een brief met de vraag wat er geregeld is op dit gebied”, zegt SP-fractievoorzitter Jannie Drenthe. „In zo’n 70 Nederlandse gemeenten blijkt er beleid te zijn, in evenzoveel gemeenten is men hard op weg. Maar in Assen doen we helemaal niets, er is zelfs maar één openbaar toilet. Vandaar dat wij dit nu op de agenda zetten.”

Drenthe wijst Rotterdam aan als goed voorbeeld. „Daar worden ondernemers en winkeliers in een nota opgeroepen hun toiletvoorziening open te stellen. Van de gemeente krijgen ze daarvoor een kleine vergoeding en inwoners kunnen via een app, bijvoorbeeld ‘Hoge Nood’, de dichtstbijzijnde toilet vinden. Zo’n systeem willen we in Assen ook.”

Wie de app Hoge Nood (meer dan 50.000 Nederlandse gebruikers) downloadt en toiletten in Assen zoekt, zal zien dat in de binnenstad al zo’n tien adresjes te vinden zijn. „Hartstikke mooi”, vindt Drenthe, „maar niet genoeg. Veel ondernemers kennen dit systeem vast nog niet, het gaat erom dat het bekender wordt. Onder zowel gebruikers als aanbieders.”

Inclusief beleid

Drenthe wijst erop dat de Asser raad al twee keer een motie aannam waarin staat dat in Assen iedereen mee moet kunnen doen. „Tot nu toe gebeurt hier veel te weinig mee. Vaak denken mensen bij inclusief beleid aan goede toegang voor rolstoelers, maar ook mensen met continentieproblemen moeten volop mee kunnen doen. Uit mijn eigen kennissenkring heb ik voorbeelden van mensen die niet meer de stad in durven. Dat wil je absoluut voorkomen. Een nota kan daarbij helpen.”

Het initiatief van de SP wordt tijdens de laatste vergadering van september behandeld.