Mollema, Nooijen en Van der Tuuk naar WK wielrennen in Engeland

Regio - Bauke Mollema, Lieke Nooijen en Axel van der Tuuk zijn geselecteerd voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in het Engelse Harrogate, in Yorkshire.

De 32-jarige Mollema komt op zondag 22 september al uit op de gemengde ploegenestafette, de zogenaamde mixed relay. Naast de renner van Trek-Segafredo heeft bondscoach Koos Moerenhout ook Koen Bouwman, Jos van Emden en de drie vrouwen Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters geselecteerd voor de mixed relay, dat voor het eerst verreden wordt op het WK. Mollema werd ruim een maand geleden in Alkmaar met de Nederlandse ploeg Europees kampioen mixed relay.

Mollema ook bij wegrit van 285 kilometer

Mollema is ook geselecteerd voor de wegrit op het WK, die op zondag 29 september plaats vindt en maar liefst 285 kilometer lang is. Naast de Groninger is Mathieu van der Poel de grote favoriet namens Nederland en verder zijn Niki Terpstra, Dylan van Baarle (ook individuele tijdrit), Mike Teunissen, Sebastian Langeveld, Jos van Emden (ook individuele tijdrit) en good old Pieter Weening (Harkema) geselecteerd.

,,We hebben zowel voor de mixed relay, de tijdrit en de wegkoers een mooie ploeg kunnen samenstellen, waarmee we op jacht gaan naar eremetaal. Ik heb het volste vertrouwen in de individuele- en teamkwaliteiten van deze sterke lichting renners,’’ aldus bondscoach Moerenhout.

Sterkst mogelijke vrouwenteam

Bij de vrouwen zijn Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Lucinda Brand geselecteerd voor de tijdrit op het WK. Deze vindt plaats op dinsdag 24 september. Naast Van Vleuten, van der Breggen en Brand zijn voor de wegkoers over 150 kilometer op 28 september ook Chantal Blaak, Amy Pieters, Floortje Mackaij, Demi Vollering en Marianne Vos geselecteerd door bondscoach Loes Gunnewijk.

Gunnewijk over de selectie: ,,We staan met het sterkst mogelijke team aan de start, waarbij wij in de wegwedstrijd met verschillende scenario’s de wedstrijd hopelijk in ons voordeel kunnen beslissen. Vanzelfsprekend is het team enorm gemotiveerd om de wereldtitels in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd weer mee naar huis te nemen.’’

Van der Tuuk en Nooijen bij de junioren

Axel van der Tuuk uit Assen komt op donderdag 26 september uit bij de wegkoers voor junioren over 147 kilometer. De 18-jarige Nederlands kampioen bij de junioren heeft onder andere gezelschap van Lars Boven (Reutum), zoon van oud-prof en Groninger Jan Boven.

Lieke Nooijen uit Coevorden debuteert op vrijdag 27 september bij de junior-vrouwen op het WK. De 18-jarige zuid-Drentse werd eerder dit seizoen districtskampioen op de weg op de Col du VAM en krijgt 92 kilometer voor de kiezen in Harrogate.