Politie laat verdachten mishandeling man in speeltuin Assen vrij; dode man niet mishandeld (update)

De vijf verdachten die vast zaten voor betrokkenheid bij het overlijden van een 32-jarige man uit Assen, zaterdag in een speeltuin aan de Iemstukken in Assen, zijn zondagavond laat in vrijheid gesteld.

Dat meldt de politie in Assen via een bericht op twitter. De politie bracht zondagavond laat naar buiten dat de  32-jarige die in de speeltuin om het leven kwam, niet is mishandeld.

Vrijgelaten na verhoor

De vijf mannen – Assenaren van 27, 36, 38, 46 en 54 jaar oud – die na het incident waren aangehouden, zijn vrijgelaten na verhoor door de recherche.

Zaterdagmiddag tegen één uur kreeg de politie een melding van een zedendelict met een 4-jarig meisje in een speeltuin aan de Iemstukken in Peelo. Toen de agenten twintig minuten later bij het hofje arriveerden, zagen zij hoe vijf mannen iemand in bedwang probeerden te houden. Al snel bleek dat de man al was overleden. Pogingen tot reanimatie waren vergeefs.

Worsteling

Na onder meer buurtonderzoek meldt de politie dat de vader van het meisje de Assenaar aansprak op zijn gedrag. De man wilde wegrijden op zijn fiets, waarop de vader hem probeerde tegen te houden. Daarop ontstond een worsteling, waarbij beide mannen zijn gevallen. Intussen waren ook vier buurtgenoten erbij gekomen. Zij hielden de 32-jarige man vast, tot de politie kwam. De man bleek later te zijn overleden. De vader van het meisje meldde zich daarna zelf bij de politie.

Volgens de politie is niet gebleken dat de vijf mannen de Assenaar hebben mishandeld. Daarom besloot het Openbaar Ministerie de mannen vrij te laten.

Forensisch onderzoek

Wel gaat het onderzoek verder en wordt het lichaam van de man vandaag onderzocht door de patholoog bij het Nederlands Forensisch Instituut om de doodsoorzaak te achterhalen. Ook het zedendelict wordt nader onderzocht, maar de politie zegt er verder geen mededelingen meer over te doen in verband met de privacy van de betrokkenen.

De politie onderzoekt ook eerdere meldingen over kinderen die zijn lastiggevallen door volwassenen en ook of de overleden man daarbij een rol heeft gehad. In de wijk wordt gesproken over eerdere incidenten vorig jaar en in 2016. ,,We gaan hier serieus naar kijken’’, aldus de politie

Op de site van de politie staat de officiële lezing van de politie naar aanleiding van het incident in Assen en het vrijlaten van de verdachten.