Verbouwd Jozefkerkcomplex houdt open huis

Het zalencomplex van de Jozefkerk, onderdeel van de Protestantse kerk Assen, is het afgelopen jaar ingrijpend gerenoveerd. Vrijdag 30 augustus vanaf 15.00 uur is de officiële ingebruikneming plaats. Om 19.00 uur start het open huis, dat rond 21.00 uur wordt afgesloten met een korte viering.

Bezoekers van het open huis kunnen in de gerenoveerde ruimten kennismaken met werkgroepen die actief zijn binnen de kerk. “We willen duidelijk maken dat de kerk meer is dan een gebouw,” zegt Thilla Franken, voorzitter van de Algemene kerkenraad. “Die verschillende werkgroepen benadrukken de taken die de kerk voor zichzelf in Assen ziet. Daarnaast participeren we als Protestantse kerk Assen in een landelijk onderzoek van de Protestantse Theologische Universiteit naar mogelijkheden voor zogenaamde Citykerken. Wellicht dat de Jozefkerk een dergelijke functie kan krijgen. Een prima vooruitzicht voor dit historische gebouw.”

Kerkelijk bureau

Naast de kerkelijke functie is er bovendien ruimte beschikbaar gekomen voor het Kerkelijk bureau van de Protestantse kerk Assen. Jenneke Span, hoofd van het Kerkelijk bureau, is blij met het nieuwe onderkomen. “Een geweldige werkplek en door de lift voor een ieder goed bereikbaar. Bureau, ‘drukkerij’ en archief naast elkaar. Door die korte lijntjes kunnen we alle betrokkenen optimale ondersteuning bieden. Alle ruimtes zien er weer prima uit en bieden mogelijkheden voor grotere vergaderingen en bijeenkomsten.”

Culturele Driehoek

De Jozefkerk maakt samen met De Nieuwe Kolk, het Drents Museum en het Drents Archief deel uit van de Culturele Driehoek in Assen. Er vinden geregeld concerten plaats en niet-kerkelijke activiteiten die wel binnen de waardigheid van het gebouw passen. De Seniorenacademie vindt haar onderkomen in de kerk, buurtverenigingen huren regelmatig een zaal en ook komt een Palestijnse groep maandelijks bij elkaar. Bovendien is het kerkgebouw als trouwlocatie in trek.