OM eist vijf jaar cel voor oud-lijfwacht Kuipers voor diefstal met geweld en afpersing

Voor diefstal met geweld, afpersing en een poging daartoe eiste het Openbaar Ministerie tegen de 51-jarige oud-No Surrender kopstuk Ayhan Bilkoç uit Zwolle een celstraf van vijf jaar. De man heeft volgens de officier van justitie vier slachtoffers gemaakt. Drie daarvan waren eveneens No Surrender-lid, eentje was de vaste drugsdealer van de motorclub.

Bilkoç wordt verweten dat hij in de periode van 2014 tot en met 2016 drie mensen mishandelde en hen geld en goederen afhandig maakte, waaronder de dealer. Een oud-clublid uit Assen ontliep de dans door onder te duiken. Bilkoç probeerde 5000 euro op de Assenaar te verhalen, maar die bleek onvindbaar. De slachtoffers werden in kader van ‘bad standing’ op gewelddadige wijze afgestraft. Dit werd gedaan bij leden die de regels van de club niet naleefden of de contributie niet betaalden.

Aan lager wal geraakt

No Surrender werd in 2013 opgericht door Klaas Otto. Kuipers was toen lid van de motorclub Satudarah en stapte samen met medeleden over naar No Surrender. Een van die medeleden was Bilkoç uit Zwolle. Hij was door cocaïnegebruik aan lager wal geraakt, maar werd door Kuipers in huis gehaald. Bilkoç nam de rol hoofd-beveiliging op zich en werd lijfwacht van de toen captain Kuipers.

Via TCI-informatie (informanten) kwamen bij de politie meldingen binnen over gewelddadigheden en verboden wapenbezit binnen de motorclub. Kuipers zou onder meer een doorgeladen wapen in huis hebben liggen. Er werd gevreesd voor een bendeoorlog. Telefoons werden getapt en afluisterapparatuur opgehangen in het toenmalige clubhuis in Emmen.

Uit afgeluisterde gesprekken kwam volgens de officier van justitie naar voren dat er een tweede nevenclub werd opgericht met ‘stoute jongens, eventueel zonder een motor’ die niet vies waren van een klusje voor de club. Nieuwe clubleden kregen een zwijgplicht opgelegd over de activiteiten binnen de club. Zij moesten 2500 euro instapgeld betalen, dat zij niet terugkregen wanneer zij uit de club wilden stappen.

Boetegeld

Het inleggeld werd door Klaas Otto in 2015 ingesteld voor alle afdelingen (chapters) van No Surrender in Nederland. Dit moest een einde maken aan het ‘gezeur’ bij het innen van 5000 euro aan boetegeld, wanneer een lid de club wenste te verlaten. Het instapgeld werd door Kuipers weer afgeschaft, omdat hierdoor nieuwe leden uitbleven. Hoge boetes werden weer op gewelddadige wijze geïnd.

Bilkoç ontkende deze gewelddadigheden. Hij vond het onderzoek van het Openbaar Ministerie ‘nonsens’. Binnen de club gold volgens hem maar twee regels: ,,Je blijft van andermans vrouwen af en steelt niet binnen de club”, zei Bilkoç. Bij het overtreden van die regels kon je volgens Bilkoç ,,een knal voor de kop krijgen”. Een van de slachtoffers deed aangifte van mishandeling door onder meer Bilkoç en Kuipers. Dit gebeurde tijdens een clubavond in Oldebroek.

Dat slachtoffer wilde overstappen naar een andere chapter, omdat hij Kuipers te gewelddadig vond. Dit stond Kuipers niet aan, zei de officier. Dat slachtoffer werd uiteindelijk in november 2016 in een woning in Eelde zwaar mishandeld en bijna naakt in de bossen bij Glimmen gedropt, nadat hij 5000 euro had afgedragen.

Hennep

Bij de mishandeling in Eelde was de Zwollenaar niet aanwezig. Vier mannen en een vrouw (28 tot 38 jaar) kregen in april voor de afpersing in Eelde tot 68 maanden cel opgelegd. De poging van afpersing van de man uit Assen kwam in 2017 aan het licht nadat hij werd opgepakt voor het kweken van hennep in Nietap en Glimmen. De man probeerde met het kweken van hennep de schulden bij No Surrender in te lossen.

Alle slachtoffers lieten volgens de officier van justitie niet het achterste van hun tong zien. De rode draad bij hen is angst, zei de officier. Op verzoek van het Openbaar Ministerie is de motorclub via een civiele procedure verboden. In dat vonnis werd gesteld dat een groot aantal leden van No Surrender structureel betrokken waren bij strafbare feiten.

Het clubbestuur speelde daarbij een sturende en faciliterende rol. Slachtoffers en getuigen verklaarden niet uit angst voor represailles. Ook in deze zaak speelt dit, zei de officier. En doken slachtoffers met hun familieleden onder. Ondanks het ontbreken van deze belangrijke verklaringen vond de officier voldoende bewijs in de afgeluisterde gesprekken en medische verklaringen.

Vrijspraak

Bilkoç's advocaat Jeroen Michels vroeg vrijspraak voor nagenoeg alle feiten. Bilkoç kon volgens de raadsman hooguit worden veroordeeld voor de diefstal van de telefoon en een ring van de huisdealer. Bilkoç is eerder veroordeeld voor geweldszaken. Hij zit momenteel vast, omdat hij een taakstraf niet heeft uitgevoerd.

De Zwollenaar zei in zijn laatste woord dat het Openbaar Ministerie onder druk van de politiek is gaan optreden tegen motorclubs. Bilkoç noemde zichzelf een zondebok.

Uitspraak 10 september.