Levensgevaarlijke brandstichting in Hollandscheveld: jaar celstraf opgelegd

Een 52-jarige man uit Hollandscheveld is veroordeeld voor brandstichting bij zijn vroegere buurman in Hollandscheveld. Hij is ook schuldig bevonden aan doodsbedreigingen naar de man en zijn vriendin.

De oud-inwoner van Hollandscheveld woont tegenwoordig in Tsjechië. Hij werd in maart opgepakt op verdenking van brandstichting bij zijn vroegere buurman en zijn vriendin in Hollandscheveld.

In de nacht van 10 december 2018 hoorde de vrouw een harde knal. Haar vriend ontdekte dat zijn bedrijfsbus in brand stond. Hij bluste de brand en vond aanmaakblokjes op en rond de brandende band van de bus.

‘Hij brandt deze week als een schreeuwend varken’

Voorafgaand aan de brand stuurde de verdachte vele dreigende appjes naar de slachtoffers. Hij schreef bijvoorbeeld: ,,Je hebt mijn vrouw vermoord jij moet dus ook de fik in en jij fikt mee’’ en ,,Jij brandt deze week als een schreeuwend varken rothond.’’ Na de brand stuurde hij foto’s van de brand door naar vrienden met het onderschrift: ,,Dat was ik, goed he!’’

Bewakingscamera

Het Openbaar Ministerie achtte twee weken geleden niet bewezen dat de verdachte verantwoordelijk is voor de brandstichting. Maar daar denkt de rechtbank anders over. De rechtbank: ,,De verdachte heeft appberichten gestuurd waarin staat dat hij de brand zou gaan stichten. De jas van de brandstichter, die op beelden van bewakingscamera’s van de woning is te zien, komt overeen met de jas van de verdachte. Ook is een voertuig van de verdachte te zien op de beelden.”

Jaar cel

Volgens de rechtbank gaat het om brandstichting met levensgevaar voor anderen. Ook is de man schuldig bevonden aan doodsbedreigingen en oplichting. De oud-inwoner van Hollandscheveld is veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook is hem voor drie jaar een locatie- en contactverbod opgelegd.