Assenaar veroordeeld voor stalken ex-vriendin: Ik wilde op een volwassen manier uit elkaar gaan

,,Ik wilde gewoon de ware reden weten waarom zij is weggegaan”, zegt een verdachte van stalking van zijn ex-vriendin vrijdag tegen de politierechter in Assen.

De 44-jarige Assenaar komt heel redelijk en beheerst over. En dat is best opmerkelijk. De man wordt binnengebracht door de parketpolitie. Hij is donderdag opgepakt op verdenking van een nieuw strafbaar feit, waarvoor kunnen de rechter en de officier van justitie niet zeggen. Op de zitting moet hij zich verantwoorden voor het stelselmatig lastig vallen van zijn ex in Assen. Na anderhalf jaar verbrak zij de relatie en vertrok zij naar haar ouders.

De man reageerde allerminst beheerst op het vertrek van jonge vriendin (26). Tussen 5 maart en 2 april stuurde hij haar een enorme reeks berichten via sms en Facebook. Ook belde hij ontelbare keren. ,,Ik heb hier een dossier van 500 pagina’s”, zegt de rechter. ,,Dat komt niet doordat het zo’n complexe zaak is. Het slachtoffer heeft alles bijgehouden.”

Twee keer autoruit vernield

De verdachte vertelt dat zijn ex-vriendin op 5 maart haar spullen uit huis heeft gehaald. ,,We hadden ruzie gehad, omdat zij had gelogen over haar nieuwe baan. Zij is bij Ikea gaan werken. Maar parttime terwijl ze best meer kan werken. Het is een jonge meid en ze wist van onze financiële situatie.” De vrouw zegt dat de relatie voor haar voorbij was. Volgens haar was haar ex constant dronken. De verdachte zegt: ,,Toen ze haar spullen op kwam halen, hebben we nog gewoon gepraat. Maar toen ik s’avonds contact zocht, wilde ze niet meer praten. Dat viel me rauw op het dak.”

De man ging naar de ouderlijke woning van zijn ex. Daar heeft hij een ruit van de auto van haar vader kapot geslagen. Een paar weken later gebeurde hetzelfde. Ook toen sneuvelde door toedoen van de verdachte een autoruit. De vrouw reageerde niet of bleef hem zeggen dat zij geen contact wilde. Maar daar kon hij zich niet bij neerleggen. Op 21 maart heeft hij haar ‘s nachts 99 keer tevergeefs gebeld, tientallen voicemails ingesproken en 23 appberichten gestuurd.

Stoppen met drank lastig met baan in horeca

De politie heeft de vrouw 15 mei nog gesproken. Zij heeft toen gezegd dat de man haar nog steeds niet met rust laat. De verdachte zegt dat het kwartje ondertussen is gevallen. ,,Ik was gewoon erg gefrustreerd. Ik wilde op een volwassen manier uit elkaar gaan.” Volgens de man ging het mis als hij dronken was. De rechter constateert dat hij vaker in de problemen komt door drankgebruik. De Assenaar wil stoppen met drank. Dat is moeilijk, want hij werkt in de horeca.

Werkstaf van 180 uur

Voor het stalken van zijn ex-vriendin is hij veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk. Ook moet hij een gedragstraining volgen. Na de zitting is de de man teruggebracht naar het politiebureau in Assen, waar hij sinds donderdag vastzit. Het zou niets te maken hebben met de zaak bij de politierechter.