Man die fietsen witwast 'schreeuwt' volgens rechter om hulp

Een 49-jarige man uit Beilen hangt mogelijk een lange celstraf te wachten. Dit, voor het witwassen van zeven fietsen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag twintig weken cel (twaalf voorwaardelijk) voor de man, die vanuit zijn woning aan de Grote Drift in Beilen een fietsenhandeltje bezigde.

De Beilenaar bood de raderen op Marktplaats aan, nadat hij deze met zijn bedrijfswagen uit Almelo had gehaald.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie werd getipt over de handel en wandel van de Beilenaar. Op de eerste dag dat de man door de politie werd geschaduwd, was het raak: hij haalde twee fietsen uit Almelo.

De Beilenaar werd aangehouden en verhoord. Bij hem thuis bleken nog meer fietsen te staan. In zeven gevallen was er duidelijk met het framenummer gerommeld, aldus de officier.

‘Niet opgelet bij aankoop’

Op zitting verklaarde de man niet te weten waarom de framenummers weg waren. ,,Misschien was dat al zo en heb ik niet opgelet bij de aankoop in Almelo”, zei de man tegen de rechter. Aanvankelijk werd de man van het witwassen van acht fietsen verdacht, maar één van de fietsen bleek die van zijn dochter te zijn.

Vijftig keer in contact met de politie

,,Ruim 25 pagina’s strafblad en minstens 50 keer in contact met de politie geweest. En telkens voor diefstallen en witwassen van fietsen, ik ben er wel klaar mee”, zei de officier van justitie. ,,Daarbij is meneer eind juli opnieuw gepakt met het verkopen van twee gestolen fietsen.” Voor dat feit mag de Beilenaar in december voor de rechter verschijnen.

Schreeuw om hulp

Toch ging de rechter niet mee in de eis van de officier. ,,Ik denk dat u schreeuwt om hulp en die moet er ook snel komen”, zei ze tegen de Beilenaar. Zij wil dat de man een hulptraject ingaat, nog voordat zijn nieuwe strafzaak zich in december aandient. Beide zaken zullen dan gezamenlijk worden behandeld.

‘Gewaarschuwd man’

De officier van justitie gaf de man bij het verlaten van de zittingszaal mee, dat als hij tussen nu en de behandeling van zijn zaak in december nogmaals de fout ingaat, hij op een forse celstraf kon rekenen.

De Beilenaar kocht de fietsen, veelal afkomstig van diefstallen uit Delden en Hengelo, van een 33-jarige man uit Almelo. Hij is ook als verdachte fietsverkoper aangemerkt. Naar verluid wordt zijn strafzaak in de rechtbank van Almelo behandeld. Wanneer dat is, bleef woensdag onbekend.