‘Jezelf verdiepen in risico’s kan nooit kwaad’ - De Drentse Zaak

Bij (het starten van) een onderneming komt veel kijken. Het afsluiten van zakelijke verzekeringen zoals een bedrijfsaansprakelijkheids- of een arbeidsongeschiktheidsverzekering schiet er dan vaak bij in. Zonde, want daardoor loop je veel risico. Risico’s die je kunt afdekken met een verzekering.

‘De belangrijkste verzekeringen voor ondernemers?’, herhaalt Harry Weitering de vraag. ‘Die vraag krijg ik vaker, maar dat is per ondernemer en per bedrijf verschillend. Dat kun je pas goed zeggen na een risicoinventarisatie”, legt de directeur van De Drentse Zaak uit. Vanuit zijn rol bij Univé Noord-Nederland geeft Weitering de workshop Verzekeringen voor ondernemers bij de Ladder naar Succes, de gratis workshopreeks voor (startende) ondernemers in het ondernemerscentrum aan de Beilerstraat. “Er zijn voor ondernemers veel standaard verzekeringspakketten. Dat is misschien makkelijk, maar niet de juiste manier. Vaak zitten daar verzekeringen in die jij als ondernemer helemaal niet nodig hebt, terwijl verzekeringen die je wel nodig hebt ontbreken.”

Bewust van de risico’s

Weitering is daarom een groot voorstander van het in kaart brengen van de risico’s, het liefst nog voordat je met een gespecialiseerde verzekeringsadviseur in gesprek gaat. Daarbij moet iedere ondernemer zichzelf drie vragen stellen: Welke risico’s loop ik? Wat kan ik doen om deze risico’s te dekken? En wat kan ik financieel zelf dragen? Dat brengt je naar wat volgens de directeur van De Drentse Zaak het belangrijkste is: bewustwording van de risico’s en van de mogelijkheden die er zijn om jezelf te beschermen.

Aansprakelijk

‘Neem een autoverzekering. Als je auto 3000 euro waard is, verzeker je hem vaak niet. Maar wat als je maar 1000 euro hebt?’, geeft Weitering als voorbeeld. ‘Daarvoor kun je als er wat gebeurt geen nieuwe auto kopen. Dan heb je als ondernemer een groot probleem. Natuurlijk is het wel heel persoonlijk welk (financieel) risico je loopt en wilt lopen.’ Hij vertelt verder: ‘Een andere situatie: stel dat je net voor jezelf bent begonnen als glazenwasser. Je hebt je een paar weken geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en loopt op de parkeerplaats bij je eerste klant met je ladder over je schouder. Terwijl je om de bocht gaat, komt de ladder per ongeluk tegen een geparkeerde auto aan. Of nog erger: tegen iemands hoofd.’

Vrijwillig verzekeren

Heb je dan geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, ben je zelf aansprakelijk. ‘Alles wat je zakelijk doet, valt namelijk niet onder de privéverzekering. Vaak zijn dit geen heel dure verzekeringen; voor zo’n bedrag wil je dat risico toch niet lopen?’ Of en welke verzekeringen je afsluit is aan de ondernemer zelf, benadrukt Weitering. ‘Maar je erin verdiepen kan nooit kwaad. En ga eens met een goede adviseur om tafel”, adviseert hij.

Over De Drentse Zaak

In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flex)ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer.

Het Geheime Wapen Communicatie