Annelies Oldeman verzorgt lezing over haar verblijf in Jappenkampen

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en daarmee kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar worden in augustus de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Dit jaar vertelt Annelies Oldeman haar verhaal tijdens een ooggetuigenlezing op 15 augustus in het Herinneringscentrum.

Annelies Oldeman (1934) verhuist in 1936 met haar vader en moeder naar Soerabaja, in Nederlands-Indië. Daar worden nog drie kinderen geboren. Aan haar onbezorgde jeugd komt een einde als de Japanners in 1942 Nederlands-Indië bezetten. In 1943 wordt het gezin Oldeman in een gezinskamp in Bandoeng geïnterneerd: een relatief goed kamp.

Slechte leefomstandigheden

In augustus 1944 wordt vader weggevoerd naar een mannenkamp. Niet lang daarna moet moeder met de kinderen op transport naar een oude strafgevangenis in Midden Java. De leefomstandigheden zijn heel slecht in het overvolle kamp. Te weinig en slecht voedsel, schaarse watervoorziening, zware corvee (ook voor kinderen), open latrines, geen riolering, strenge kampbewakers en wrede straffen. Er heersen veel ziektes ten gevolge van hongeroedeem.Na de capitulatie van Japan in augustus 1945 brak een chaotische tijd aan. Hierdoor is het voor de Nederlanders te gevaarlijk om de kampen te verlaten. Pas na twee beangstigende maanden, kan het gezin Oldeman er weg. In juli 1946 vertrekt moeder met de kinderen naar Nederland, vader volgt een paar maanden later.Na afloop van de lezing, die om 14.00 uur begint, beantwoordt Annelies Oldeman graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.