Een dag terug naar de middeleeuwen

Anloo keert zaterdag 17 augustus met de Etstoel terug naar de zeventiende eeuw. Duizenden bezoekers verbazen zich elk jaar weer over de prachtige wijze waarop ruim 400 vrijwilligers Anloo het dorp vier eeuwen terugbrengen in de tijd. Zij verruilen hun moderne kleren voor de sobere kleding van vroeger.

De middeleeuwse kerk, de lommerrijke Kerkbrink en de landelijke dorpssfeer laten de bezoekers werkelijk het Drentse verleden herleven. Eeuwenlang vond in de middeleeuwse kerk van Anloo de Etstoel, het Drentse gerechtshof, een rechtszitting op 19 augustus plaats. Dit was de feestdag van Sint Magnus. Om geld voor het onderhoud van het kerkgebouw te werven wordt sinds 1987 zo’n rechtszitting nagespeeld. De rechtszaken zijn authentiek, de daders en getuigen hebben echt geleefd.

Jaarmarkt

Op de dag van de rechtszitting was er veel volk in het dorp. Daarom wordt rondom de kerk een Drentse jaarmarkt gehouden, met tal van handelaren, muzikanten, toneelspelers, goochelaars en andere artiesten die wat stuivers willen verdienen met hun optreden. Op de derde zaterdag van augustus, op of rond Sint Magnus, nemen 400 vrijwilligers van de Etstoel-dag de bezoekers mee terug naar de zeventiende eeuw. Anloo is de hele dag een openluchttoneel.

Erfenis of ergernis

Het thema van dit jaar is erfenis of ergernis. Zowel in de kerk als daarbuiten. De Etstoel behandelt het waargebeurde verhaal van een erfeniskwestie van de familie Dolfing uit Orvelte. Hoe gaan de Etten hier mee om? Wat zal de uitspraak zijn? Dit is te aanschouwen vanaf 10 uur in de Magnuskerk, de voorstelling wordt elk uur herhaald. Kaartjes hiervoor zijn verkrijgbaar vanaf 9.30 uur.

Rondom de kerk is er een authentieke Drentse jaarmarkt. En als er markt is, dan zijn er handelaren, muzikanten, goochelaars en andere artiesten die wat stuivers willen verdienen met hun optreden. Het publiek kan zich ook vermaken met ouderwetse spelen: boogschieten, blokpikken en paardrijden en een rit door de Anloër dreven. Kinderen kunnen hun eigen broodje bakken en samen met een pottenbakker hun eigen potje maken. Ook kunt u genieten van de authentieke Drentse gerechten.

Lage entree

Op de Etstoeldag betaalt de bezoeker een historisch lage entreeprijs. De entree wordt nog in stuivers berekend. Een volwassene 140 stuivers, kinderen van 6 tot 13 jaar 20 stuivers en kinderen tot 6 jaar gratis. De opbrengsten van de Etstoeldag komen ten goede aan het onderhoud van de Magnuskerk in Anloo. Parkeren is gratis en wordt door borden aangegeven.

Voor meer informatie en nieuwbrieven zie www.etstoelanloo.nl.