Bijzondere herdenking inzake Roma Holocaust Memorial Day

Het is 2 augustus Roma Holocaust Memorial Day. Op deze dag in 1944 werd in Auschwitz-Birkenau het zogeheten Zigeunerlager ‘geliquideerd’. Duizenden Sinti en Roma werden die dag in de gaskamers van het vernietigingskamp vermoord. Hier wordt 75 jaar later, op vrijdag 2 augustus, bij stilgestaan in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Op die dag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de film Een Stukje Blauw in de Lucht (2007)van cineast Bob Entrop getoond. Deze indringende film vertelt het aangrijpende relaas van twaalf Sinti en Roma die de Tweede Wereldoorlog overleefden en daar voor het eerst over spreken. Daarmee doorbreken zij een taboe. In de soms heftige en ook mooie beelden en verhalen, wordt de toeschouwer meegenomen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe altijd verzwegen was.De film is een reis door de tijd: van het heden naar Auschwitz, naar de tijd waarin meer dan 500.000 Sinti en Roma werden vermoord. Regisseur Bob Entrop laat zien hoe de gemeenschap worstelt met oorlogstrauma’s.

De film duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten en wordt ingeleid door Bob Entrop en Lalla Weiss. Lalla had, als vertegenwoordiger van de gemeenschap, een coördinerende rol bij het maken van de film. De documentaire heeft naast een Erasmus Euromedia Award ook de Grand Prix-juryprijs gewonnen tijdens filmfestival Golden Wheel in Skopje, Macedonië.

De inleiding begint vrijdag 2 augustus om 14.00 uur en om 14.20 uur start de film. Vanaf 16.00 uur is er ruimte voor vragen. Toegang tot de documentaire en inleiding is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.