Komende week extreem heet: wordt het 40 graden?

Nederland begint een beetje op Frankrijk te lijken, waar het toch een stuk vaker 40 graden is. Of het ook écht zo heet in Nederland wordt, is nog afwachten.

,,Het lijkt me een beetje voorbarig om dat al te roepen, maar we staan wel aan de vooravond van een zeer waarschijnlijk nogal hete periode. Met inderdaad woensdag, donderdag en mogelijk ook nog vrijdag voor Nederlandse begrippen extreme temperaturen”, aldus Janssen. ,,In dit soort scenario’s zijn er altijd een paar berekeningen die er zin in hebben en inderdaad wat uitschieten naar boven wat betreft temperatuur en 40 graden laten zien.”

Heel strikt kun je volgens Janssen dus inderdaad zeggen ‘ja, er is een kans dat het 40 graden wordt’. ,,Ik acht die kans klein. Maar goed, wel denk ik dat misschien het all-time hitterecord onder druk komt te staan.”

Dat hitterecord staat op 38,6 graden en is al echt oud. Die temperatuur werd in 1944 gemeten in Warnsveld (Gelderland). ,,De komende hitteperiode kan ervoor zorgen dat dit record zijn 75ste verjaardag net niet haalt.”

Erg heet

Hoe dan ook: het wordt erg heet. In Nederland is het niet eens zo heel vaak voorgekomen dat de temperatuur boven de 38 graden uitkwam. ,,Het is toch wel een bijzondere grens om weer overheen te gaan”, geeft Janssen toe. ,,Mocht dat gehaald worden, dan gaan we het officieel hitterecord ook halen (35,7 graden, De Bilt). Dat staat niet eens zo heel scherp als je het vergelijkt met de temperaturen die we verwachten.”

35,7 graden is de hoogst gemeten temperatuur in De Bilt, de officiële landelijke meetlocatie van weerstations, sinds de metingen in 1901. Janssen: ,,Dat record werd gevestigd in 2006 en vorig jaar geëvenaard, toen het ook zo heet was eind juli. Wie weet gaan we er nu wel overheen.”

Dan moet wel echt alles meezitten, benadrukt de meteoroloog. ,,We zitten aan de bovengrens van wat in Nederland mogelijk is. Er mag niet te veel bewolking zijn, niet te veel wind, de zon moet volop kunnen schijnen, in de loop van de dag mag er geen wind van zee opsteken. Alleen als dat soort dingen allemaal meezitten, dan kan het zo extreem heet worden. Anders wordt het een paar graden koeler. Ondanks die paar graden koeler is het net zo goed gewoon nog ontzettend heet.”

Achtertuin

Officieel is het in Nederland dus nog nooit 40 graden geweest. ,,Maar ik kan je wel beloven dat wanneer je niet zulke groene vingers hebt en er alleen maar tegels in je achtertuin liggen, dan wordt het in de zon echt wel 40 graden. Als je een thermometer op de muur hebt hangen, dan zullen veel mensen daarop 40 graden kunnen aflezen”, stelt Janssen. ,,Alleen bij de officiële weerstations misschien niet.”