‘Mazzelaar’ uit Zuidlaren krijgt werk- en celstraf voor drugs, wapens en diefstal

Een 29-jarige man uit Zuidlaren is voor onder meer diefstal, heling, wapen- en drugsbezit veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. Daarnaast kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd.

De man mazzelt. Hem konden zeven delicten worden aangerekend. Hiervoor geldt normaal gesproken een celstraf. De Zuidlaarder heeft vast werk. Voor de maatschappij is het beter dat de man die baan behoudt en daarmee op het rechte pad blijft. Doet hij dat in zijn proeftijd niet, dan mag hij de drie maanden alsnog uitzitten.

De feiten zijn in augustus en september gepleegd. Hij bood bij een recyclingbedrijf in Assen 685 kilo lood aan. Gevonden en verzameld van de bouwputten waar hij wel eens werkte, zei de man. ‘Ik denk eerder gestolen’, zei de rechter. Het lood was in keurige repen gesneden en opgevouwen.

De man stal brandstof. Hij werd betrapt toen hij met een gevulde jerrycan wegliep. In Appingedam brak hij in een pand en stal lood. Hij werd echter overlopen. In speelstad Oranje bij Beilen brak de man een zeecontainer open en keek of er iets van zijn gading in lag. In Diever stal hij een bosmaaier uit de schuur van het Drents Landschap.

De man had in zijn woning een stroomstootwapen, een ploertendoder, speed en xtc. De pilletjes xtc lagen op kleur en apart verpakt. ‘Een verzameling, meer niet’, zei de man. ‘Kan zo zijn, dat spul is verboden’, zei de rechter. De Zuidlaarder werd vanwege onvoldoende bewijs vrijgesproken van een diefstal van een aanhangwagen met daarop een steiger.

De rechter hield in de afstraffing niet alleen rekening met het feit dat de man werk heeft. De Zuidlaarder heeft een strafblad dat verouderd is.