Mietji Hully uit Bovensmilde organiseert pre-party SIVO: 'Leuk om te zien wat we gemeen hebben'

In Bovensmilde maken de bewoners het SIVO festival nog nét een beetje specialer. Om de groep te verwelkomen in Bovensmilde organiseerde Mietji Hully met andere bewoners een feest om SIVO te openen.

Zowel Molukse als Nederlandse gezinnen in het dorp vangen daar de dansgroep uit Indonesië op. Na een gezamenlijk ontbijt volgt een middag met zowel Indonesische als Molukse zang en dans, 's avonds treden er bandjes op. Het is ook een culturele ontmoeting, vertelt Hully. „Ik ben benieuwd. Het is leuk om te zien wat gemeenschappelijk hebben en wat juist niet".

Slapen bij Molukse en Nederlandse gezinnen

Hully legt uit dat de Indonesische groep van de Melanesische eilandengroep van Indonesië komt, dezelfde eilanden waar de Molukse gemeenschap in Nederland vandaan komt. Alle Indonesische dansers slapen bij Molukse en Nederlandse gezinnen in Bovensmilde. Zelf chauffeert Hully met andere vrijwilligers uit het dorp de dansers naar Orvelte tijdens de festivaldagen. De groep sluit het festival samen af met een gemeenschappelijke kerkdienst in de Molukse kerk in Bovensmilde.

Linedance

De overeenkomsten zijn niet alleen te zien in geloof en de achtergrond maar ook op muzikaal gebied. In Bovensmilde oefent bijvoorbeeld vaak de een soort linedance die in Indonesië veel gedanst wordt. Ook is de lokale djembégroep van de partij, trommels die ook veel in Indonesische muziek worden gebruikt. Ze wil graag samen met de Indonesiërs muziek maken en dansen. „Als we dat samen doen kan er iets moois ontstaan".

Heel Bovensmilde helpt

Ook de jeugd het dorp kijkt heel erg uit naar het ontmoeten van de Indonesische groep. Hully vertelt dat door de koloniale overheersing veel Indische cultuur verloren is gegaan, cultuur waar Molukse jongeren in Nederland juist meer over willen weten. „Ze zijn vreselijk benieuwd hoe de jongeren daar leven".

Het gezamenlijke ontbijt keert iedere dag terug. Het wordt een mix van typisch Nederlands eten zoals brood, kaas en hagelslag samen met Indonesisch eten als bami, nasi en rijstpap met kruiden. Heel Bovensmilde helpt: onder andere de slager, de supermarkt en het buurthuis zorgen voor eten of geld voor eten.