Help, de zuidelijke ring van Groningen gaat dicht! Hoeveel extra reistijd kost dat? Bekijk het hier

De zuidelijke ringweg van Groningen gaat vrijdagavond om 22 uur dicht voor een periode van zes weken.

De stremming treft het traject tussen Julianaplein en Europaplein in de richting Hoogezand. Het verkeer vanuit Drachten en Assen moet omrijden via de noordelijke ring. Hoeveel extra reistijd levert dit Rondje Stad op?

Verslaggever Tomas zocht het uit. Drie keer! Van de redactie van DvhN aan de Weiersstraat in Assen naar de redactie van DvhN aan de Lübeckweg in Groningen.

Hij reed de gewone route, de omleidingsroute en pakte de trein. Een ritje met de auto naar de redactie aan de Lübeckweg in Groningen via de zuidelijke ringweg duurt normaal gesproken zo'n 27 minuten.

De ring wordt flink verbouwd en is daarom tot en met 26 augustus afgesloten in de richting van Hoogezand. Verkeer wordt omgeleid via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Groningen Bereikbaar wil niet dat mensen zelf op zoek gaan naar een kortere route: ,,We raden automobilisten af om hun eigen route te zoeken, omdat dit tot een verkeerschaos kan leiden."

Verkeerslichten

Tomas stuit op de westelijke ringweg op een reeks verkeerslichten: ,,Dit schiet niet erg op." In de verte springt het licht op groen, maar het is alweer rood als hij de stopstreep nadert. ,,We stellen de verkeerslichten zo af dat het doorgaand verkeer goed kan doorrijden op de westelijke ringweg", belooft Groningen Bereikbaar.

De trein is een optie voor wie niet in de file wil staan. ,,Je moet wel twee keer een stukje lopen", zegt onze verslaggever. Eerst naar het station in Assen en vervolgens van station Europapark naar de redactie. De treinreis duurt 17 minuten en er is zowaar nog plek om te zitten ook.

Conclusie

Je bent hoe dan ook langer onderweg als je net zoals Tomas vanuit Drenthe naar de oostkant van de stad moet. Normaal gesproken rijdt onze verslaggever er zoals gezegd 27 minuten over, via de officiële omleidingsroute is dat 44 minuten en met de trein is dat 49 minuten.