Assenaardig: Ruim baan voor het verkeer

​Assen - Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Menno Kuil begon zijn loopbaan als bediende bij kapper Meijer aan de Grote Markt in Groningen. Begin jaren dertig was hij enige tijd leerling-verpleger bij Licht en Kracht aan de Dennenweg in Assen. Zijn kwaliteiten als kapper bleven daar niet onopgemerkt en hij had al gauw vele klanten. Na zijn trouwen begon Menno Kuil in mei 1938 een eigen herenkapsalon aan Kerkplein 3. De rood-wit-blauwe stok, het kapperssymbool, hing aan de buitenmuur. De salon was in de voorkamer, het echtpaar Kuil woonde achter. De woning annex kapperszaak stond ingeklemd tussen het postkantoor en Kerkplein 4, waar de gezusters Veenstra een kruidenierswinkel hadden. Om achterom te komen had Kuil vanaf de Zuidersingel bij de dames recht van overpad.

Na de geboorte van een zoon in 1941 diende nummer twee zich begin 1946 aan. Vanwege de wel zeer beperkte leefruimte thuis mocht mevrouw Kuil bij Licht en Kracht-directeur Audier thuis aan Torenlaan 11 bevallen. Slechts twee dagen zou Lou Kuil daar als zuigeling met zijn moeder vertoeven. Ook de directeur van het postkantoor, hun buurman, schoot het jonge gezin te hulp. Op de ruime postkantoorzolder mochten de vele luiers te drogen worden gehangen. Aan burenhulp ontbrak het beslist niet. 

Begin jaren vijftig werd bekend dat de gemeente vanwege het toenemende verkeer het Kerkplein wilde herinrichten. En dat daarbij de panden van Kuil en Veenstra moesten verdwijnen. Het was voor Menno Kuil aanleiding de kapsalon al in 1953 naar Collardslaan 3 te verhuizen. De gezusters Veenstra sloten hun kruidenierswinkel midden jaren zestig definitief. Rond die tijd kreeg zoon Lou aan de Collardslaan de leiding over de nieuw geopende damessalon. Vanwege de afnemende gezondheid van zijn vader nam hij de zaak in 1970 over. Toen Lou Kuil in 2008 met pensioen ging, kwam daarmee na zeventig jaar een einde aan Kapsalons Kuil.

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch  0592  300  521