Assen krijgt grote speeltuin bij Kloosterveen

Aan de rand van de Asser wijk Kloosterveen komt een grote buitenspeeltuin. Vanuit de buurt is een initiatief gestart om de speeltuin aan te leggen in het recreatiepark Zijerveen.

Nu moet ze met haar kinderen nog naar het Groninger Stadspark rijden, maar Wendy Oude Veldhuis is van plan een grote speeltuin in de Asser wijk Kloosterveen aan te leggen. Mijn Buurt Assen heeft al een startkapitaal van 25.000 euro ter beschikking gesteld en na de zomer komt er een crowdfund-actie.

Zeijerveen

"Ik vind het idioot dat zo'n grote stad als Assen nog niet een grote speeltuin heeft, waar kinderen zich een hele middag kunnen vermaken", licht ze haar idee toe. "De wijk Kloosterveen heeft 11.000 inwoners en groeit nog altijd. Het wordt tijd dat er een mooie speeltuin komt."

Samen met de gemeente heeft Oude Veldhuis naar een geschikte locatie gekeken. Die is gevonden bij het skatepark, iets ten noorden van FC Assen aan de Asserwijk. "Daar ligt al een kleine natuurspeelplaats en het terrein, ongeveer zo groot als een voetbalveld, heeft een recreatiebestemming. Bovendien liggen er geen woningen omheen, dus van overlast zal geen sprake zijn."

Stichting

De bedoeling is dat er grote speeltoestellen geplaatst worden, maar hoe het geheel eruit komt te zien, is afhankelijk van het bedrag dat Oude Veldhuis ophaalt. "We zijn bezig een stichting op te richten, zodat we een beroep kunnen doen op fondsen zoals Jantje Beton. En dan heeft het plan een duidelijk gezicht, voor bewoners en de crowdfund-actie."

Het streefbedrag ligt tussen de 80.000 en 90.000 euro. Voordat Mijn Buurt Assen de eerste 25.000 euro toezegde, moest Oude Veldhuis eerst peilen of er voldoende draagvlak is in de buurt voor zo'n speeltuin. "We kregen 500 reacties op onze enquête. Die waren erg enthousiast en op een man of vier na gaf iedereen aan dat er behoefte is aan deze speeltuin. Bovendien zegde zo'n 60 procent toe een financiële bijdrage te willen leveren, zo'n 15 à 20 euro gemiddeld."

Kinderpanel

In het najaar gaat een kinderpanel meedenken over de speeltuin en wordt het ontwerp definitief. De mensen die tijdens een crowdfundactie meebetalen, mogen de speeltuin straks als eerste testen. Als het werven van fondsen volgens plan verloopt, gaat de speeltuin in maart of april 2020 open.