Assenaar Axel van der Tuuk Nederlands kampioen wielrennen junioren

Assen - Axel van der Tuuk is Nederlands kampioen wielrennen bij de junioren. De renner uit Assen klopte zaterdag thuisfavoriet Hidde van Veenendaal in Brabantse Dongen. Sten Verzijl won vlak daarachter de sprint van het peloton.

Van der Tuuk en Van Veenendaal sprongen in het laatste koersuur naar een kopgroep van vier met Loe van Belle, Thomas Mijnsbergen, Jaap Roelen en Jordan Habets. Roelen was eerder ook al in de aanval met Enzo Leijnse.

De zes gingen samen de finale in. Maar Van der Tuuk en Van Veenendaal hadden snel in de gaten dat het voorin niet hard genoeg ging. Ze sprongen in de voorlaatste ronde weg uit de kopgroep en hielden stand.

Pokeren deden ze allebei in de slotkilometer, maar Van der Tuuk nam toch het initiatief in de sprint om vervolgens Van Veenendaal tot op de streep voor te blijven.

'Veel tegenslag dit jaar'

Afgelopen woensdag moest Van der Tuuk zijn nationale trui inleveren op de tijdrit, hij werd vijfde. 'Ik heb veel tegenslag gehad dit jaar en had ook niet verwacht dat ik daar zou winnen. Vandaag voelde ik me heel goed. Van Veenendaal stond ook bij mij bovenaan mijn lijst om in de gaten te houden. Het was een goed teken dat we elkaar vonden in de achtervolging op de vier en later in de finale. Hij bleef heel koel in de finale. Ik zei nog dat hij zijn thuispubliek niet teleur moest stellen, maar hij liet zich de kop niet opdringen.'

'Onderweg had ik gevoeld dat ik de sterkste was, dus ik ging de sprint wel met veel vertrouwen aan. Ik ben heel blij met de zege op dit NK. Mijn tijdrittrui heb ik niet veel kunnen dragen, hier hoop ik meer van te genieten. Hopelijk is dit NK de ommekeer in dit seizoen en rijd ik nog een sterk najaar.'