Op zoek naar akkervogels op het Eexterveld

Anderen - Nationaal Park Drentsche Aa houdt zaterdag 29 juni om 10.00 uur een excursie van circa 2,5 uur over het Eexterveld, met als thema Agrarische natuur en akkervogels.

Het Eexterveld was rond 1850 een groot nat heideveld. In de vorige eeuw is het gebied ontgonnen en geschikt gemaakt als landbouwgrond. Het bijzondere, afwisselende landschap is één van de kerngebieden voor akkervogels in Nationaal Park Drentsche Aa. Centraal op het Eexterveld ligt het lager gelegen Scheebroek.

Scheebroekenloopje

Hier ontspringt het Scheebroekenloopje. Om het Scheebroek ligt de natuurkern van het Eexterveld, omringd door landbouwgrond. Deze afwisseling maakt het gebied zo geschikt voor akkervogels. Landbouwers die deelnemen aan het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer hebben maatregelen genomen om de akkervogels te beschermen.

Dit gebeurt in overleg met Agrarische Natuur Drenthe. Tijdens deze excursie over oude paden door de akkers vertellen de Nationaal Park gidsen over deze maatregelen, de gevolgen, het landschap en de boeiende natuur.

De startplaats is Nationaal Park Parkeerplaats Hagenbrink bij Anderen aan de weg naar Anloo.