Gratis themafilm ‘De Gouden Jaren’ in het Drents Archief Assen

Assen - In de zomermaanden juli en augustus draait in het Drents Archief in Assen de gratis themafilm ‘De Gouden Jaren’. De film is een compilatie van de mooiste beelden uit de Drentse dorpsfilms.

De filmfragmenten, geschoten in de jaren ‘50 en ‘60, zijn een feest van herkenning. Duidelijk wordt de grote verandering die het Drentse platteland heeft ondergaan. Zo tonen de beelden de komst van de eerste tractor, de bouw van nieuwe wijken en ze laten zien dat mensen hun boodschappen doen in supermarkten, iets nieuws in die tijd.

‘Iedereen is een filmster’

Vele Drentse dorpen en hun inwoners maken hun opwachting in de film. Hét handelsmerk van de films was dan ook ‘iedereen is een filmster’. Niet alleen de burgemeester en de middenstand, maar juist ook huisvrouwen, arbeiders en kinderen komen al zwaaiend in beeld. De film is dagelijks en doorlopend te zien tijdens openingstijden: dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur. De toegang is gratis.

Drijvende kracht

De drijvende kracht achter de dorpsfilms was zakenman Adolfs (1917-1977) uit Enschede. In 1947 vatte hij samen met de Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen het plan op, om met filmopnamen geld te verdienen voor de vele muziekverenigingen die tijdens de oorlog beroofd waren van uniformen en muziekinstrumenten. In totaal heeft hij wel 100 dorpsfilms in Drenthe gemaakt. De opzet van de films zou altijd hetzelfde blijven.

Bokje springen voor het goede doel

Eerst legde de filmploeg het gemeentehuis, de burgemeester en het personeel vast, gevolgd door de scholen met leerlingen en karakteristieke en pittoreske beelden van de plaats en omgeving. In elk dorp zie je de meester bokje springen op het schoolplein. Tot slot werd het bruisend verenigingsleven in beeld gebracht; het koor en de muziekvereniging maar ook de gymnastiekvereniging komen aan bod tijdens de grote optocht.

‘De Gouden Jaren’ is van dinsdag 2 juli t/m vrijdag 30 augustus 2019 tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief, Brink 4 in Assen. De film duurt ongeveer 50 minuten en de toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.