Woning van Assenaar lag bezaaid met drugs en geld

Assen - Voor drugs- en wapenbezit en witwassen eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tegen een 31-jarige man uit Assen een celstraf van 40 maanden.

Hiervan zouden tien maanden voorwaardelijk moeten zijn. De officier van justitie eiste een behandeling voor de man.

Bezaaid

De woning van de man lag begin januari bezaaid met drugs. De straatwaarde werd geschat op twee ton. Ook vonden de agenten bijna 35.000 euro aan contant geld en een wapen met munitie. Op de telefoon van de man stonden 23.000 appjes. Volgens de politie kon het toestel worden aangemerkt als ‘deal-telefoon’. 

‘Ik ben alleen maar bewaarder geweest’, zei hij. De man gebruikte zelf drugs en deed dat thuis met vrienden. ‘Dan werd wel eens door hen wat betaald. Ik dealde niet’, aldus de Assenaar.

Melding

Op 15 augustus van vorig jaar kwam een anonieme melding binnen dat vanuit de woning van de Assenaar drugs werd gehandeld. Ook zou daar een wapen liggen. De agenten namen op 2 januari een kijkje in het pand aan het Lodewijk Napoleonplein in Assen. Ze vonden onder meer 30 kilo speed en in de slaapkamer het wapen. ‘Maar de drugs was niet van mij. Ik had het in opslag, meer niet’, aldus de verdachte.

De man heeft een oud strafblad. Hij werd in zijn jeugdjaren veroordeeld voor drugs. De officier van justitie stelde dat het ‘er dik inzat’ dat de Assenaar zich inliet met mensen uit de drugswereld.

Vrijspraak

De advocaat van de man vroeg vrijspraak voor de drugshandel. De woning werd volgens hem door anderen gebruikt als opslagplaats. Hij pleitte voor een celstraf gelijk aan het voorarrest en een taakstraf. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. (ADP)