Herinneringen in beeld

Assen - Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: Bocht van Bartelds.

Voor 1955 werd de TT nog verreden op een stratencircuit. In 1925 scheurden de Nortons en BSA’s nog op een parcours vanuit Rolde naar Borger en Schoonloo, om via Grolloo weer te finishen in Rolde. De onverharde bochten, de vele stofwolken en een onwillig gemeentebestuur van Borger dat het parcours niet wilde verbeteren, maakten dat er een nieuw parcours gekozen het jaar daarop.

Met een lengte van 16,5 kilometer werd Assen nu de start en finishplaats van het Circuit van Drenthe. In het markante parcours zat de beruchte bocht van Bartelds aan De Haar. In deze verraderlijke bocht is menig coureur de bocht uitgevlogen. Op deze prachtige foto zien Nederlands Nortoncoureur Piet van Wijngaarden tijdens de race in de 350cc klasse in 1937, die niet uit de bocht vloog. In tegendeel, van Wijngaarden eindigde als vijfde en werd Nederlands kampioen in de 350cc. Toeschouwers stonden bij de race gewoon langs de kant van de weg, voor de boerderij van Bartelds.

Krijgt u ook geen genoeg van de oude beelden van de TT? Op 26 en 28 juni draait in het Drents Archief de TT-film met de allermooiste beelden van de races van 1925-2000. Toegang is 5 euro en de film duurt 1,5 uur. Voor tijden en informatie kunt u terecht op de website: drentsarchief.nl/bezoeken/agenda.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ook dat kan op onze website! Ga naar www.drentsarchief.nl/beeldbank

Tekst: Mariëlle Smallenbroek