Assenaardig: Dubbel grondgebruik bij Plan Molenstraat

​Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Al meteen bij zijn installatie in 1958 deelde burgemeester P.P. Agter mee dat Assen moest groeien. Een nieuw koopcentrum in het noordelijk deel van het centrum zou de stad een nieuwe impuls en daarmee nieuw aanzien geven. En zo zou het gaan. Vanaf midden jaren zestig gingen stapsgewijs woningen van de Kanaalstraat tot de Molenstraat tegen de vlakte. Het resultaat kennen we. Het nieuwe winkelgebied zou eind jaren zeventig zijn uiteindelijke vorm krijgen. Sindsdien vormt de Gedempte Singel de scheidslijn tussen het oude en het nieuwe centrum.  

Eind jaren zeventig was achter aan de Molenstraat – nu bekend als Stelling en Omloop - nog ruimte voor woningbouw. Voor de realisatie daarvan werd Stichting Woningbeheer Assen ingeschakeld. Die benaderde architect Jan Sterenberg, bekend om zijn betere en goedkopere woningbouw. Architectenbureau Sterenberg – begonnen in 1951 – was in de jaren zeventig uitgegroeid tot een landelijk bekend bureau. Het had inmiddels naam gemaakt in Emmen met de woonwijken Emmerdennen en Emmerhout en in Groningen met de wijk Leeuwenborg.

Aan ‘Plan Molenstraat’ waren wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moest in het relatief kleine gebied de nieuwbouw aansluiten bij de omliggende bebouwing. Dat zal de bestaande bebouwing langs het Kanaal en de Molenstraat zijn geweest. Bijzonder en toen volkomen nieuw aan Sterenberg’s plan was het woondek, dat dubbel gebruik van grond mogelijk maakte.

Over wat en waar Sterenberg in Assen bouwde is in Warenhuis Vanderveen een expositie. Het is een fraai kijkje in de visie en aanpak van het architectenbureau. Ook het onlangs afgebroken Centraal Provinciaal Laboratorium aan de Nicolaas Beetslaan blijkt uit de koker van Sterenberg. Van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kreeg Plan Molenstraat onlangs het predicaat Experimentele Woningbouw toegekend met veel waardering voor de wijze waarop de wooneenheden in het gebied zijn ingepast.

De tentoonstelling bij Vanderveen is nog tot begin juli te zien.

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch  0592  300  521