LTC dwingt Be Quick 1887 nu wel op de knieën en promoveert naar tweede klasse. ‘Het was een kwestie van móeten. Punt.’

Assen – ‘Over het hele seizoen bekeken verdienden wij het te promoveren. Als je de laatste twintig wedstrijden ongeslagen blijft hoor je volgend seizoen in die tweede klasse te spelen. Maar ja, we moesten het vandaag nog wel even afmaken. Geweldig dat het alsnog is gelukt.’

LTC-trainer Richard Poortman stond er zaterdag na afloop van de met 3-0 gewonnen nacompetitie-finale contra Be Quick 1887 ontspannen bij. Dat kon ook, want na een gelijk opgaande eerste helft op het veld van vv Glimmen maakten de Groningers het de Asser formatie in het tweede  bedrijf niet echt moeilijk meer, zodat LTC na een 1-0 voorsprong bij rust de partij uiteindelijk nog vrij simpel met 3-0 naar zich toetrok.

Spanning

Ja, zei Poortman na afloop, de finale was in de week vooraf toch wel met spanning tegemoet gezien door LTC. Nadat in de nacompetitie was gewonnen van Hoogeveen en Loppersum stond met Be Quick 1887 immers een lastig te bespelen opponent in de eindstrijd. Uitgerekend de ploeg, die LTC op weg naar het kampioenschap in 3C in de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen de voet dwars zette.

Het zat de Assenaren nu echter op alle fronten mee. Te beginnen met een droomstart. Na amper twee minuten in de eerste helft was het al raak, toen Marc Heerings goed anticipeerde op een steekbal van Richard Mulder en beheerst afrondde: 1-0. En als Per Kirchhof even later wat meer geluk had gehad, had LTC al binnen vijf minuten op rozen gezeten.

Paal

Nu kreeg Be Quick de gelegenheid zich terug te knokken in de wedstrijd en dat deden de Groningers ook. LTC moest vooral de behendige én snelle Gino Fokkens en spits Tijmen Mennink goed in de gaten houden, maar kon niet voorkomen dat dit duo een paar keer dicht bij de gelijkmaker was. Mennink zag een fraai afstandsschot echter op de binnenkant van de paal belanden en Fokken stuitte alleen aangekomen voor LTC-doelman Jelle van der Veen op de sluitpost.

Eén maal lag de bal daadwerkelijk in het Asser net. LTC-verdediger Rick Mast zag zijn kopbal tot zijn afgrijzen over Van der Veen in de lange hoek verdwijnen, maar tot opluchting van ploeg, trainer en de honderden meegereisde LTC-supporters werd de treffer afgekeurd omdat een Be Quick-speler buitenspel stond.

Vrees

Derhalve nam LTC de magere voorsprong mee de kleedkamer in. Poortman: ‘Gezien het goede spel van Be Quick vreesden we een zware tweede helft. Maar dat kwam niet uit. We bleven in het restant van de partij vrij simpel overeind en hadden inderdaad een beetje mazzel dat die 2-0 op het goede moment viel. Toen was het helemaal over met de weerstand van Be Quick.’

Die tweede Asser treffer was er eentje om in te lijsten, hoewel er behoorlijk wat fortuin bij kwam kijken. Want nadat Kirchhof eerst nog zijn kopbal (na een prima vrije trap van Denyal Dzemidzic) gekeerd zag worden door Be Quick-goalie Sebastiaan Meijwaard, was het weer Heerings die een minuut later een harde en scherpe voorzet losliet vanaf rechts. En tot verbazing van ook Heerings zelf vloog het leer direct de verre kruising in: 2-0.

De partij was daarmee beslist. Be Quick hees de witte vlag en het enige dat Poortman zijn mannen nog kon verwijten was dat de einduitslag bleef steken op ‘slechts’ 3-0. Mulder bekroonde zijn goede spel tien minuten voor tijd met een bekeken schuiver in de hoek: 3-0.

Vastberaden

Na het laatste fluitsignaal steeg een hard gejuich op in het Asser kamp. Op de valreep was de beoogde doelstelling voor dit seizoen, promotie, dan toch nog bewerkstelligd. Poortman: ‘We waren ook vastberaden: het zou ons na de verloren promotiefinale vorig jaar tegen The Knickebockers én die laatste competitiewedstrijd tegen Be Quick niet nóg eens overkomen de boot naar de tweede klasse te missen. Het was vandaag gewoon een kwestie van móeten. Punt. Ja, dit is een mooi afscheidscadeau voor mij (Poortman heeft volgend seizoen VAKO onder zin hoede, red.) en ik wens LTC heel veel succes in de tweede klasse.’

Tekst: Robbert Willemsen

Lees ook: Marc Heerings goudhaantje LTC tegen Be Quick. ‘Ja, het was bedoeld als voorzet’