GroenLinks houdt thema–avond ‘bestrijdingsmiddelen’ in Duurzaamheidscentrum

Assen - GroenLinks Assen, GroenLinks Drenthe en GroenLinks Groningen organiseren op 19 juni een thema-avond over synthetische bestrijdingsmiddelen. De bijeenkomst vindt plaats in het Duurzaamheidscentrum Assen.

Synthetische bestrijdingsmiddelen, zo schrijft GroenLinks, zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die tot doel hebben insecten die schade toebrengen aan gewassen te doden of te verzwakken. ‘Zijn deze voor gebruik toegelaten middelen echt onschadelijk voor mens en natuur? Waar je ook meet, overal worden bestrijdingsmiddelen gevonden: in producten uit de supermarkt, in water, bodem en lucht, in mezen, vleermuizen en zwaluwenpoep, in boomschors en paardenbloemen, in veevoer en mest, in huisstof en in babyluiers.’

Bestrijdingsmiddelen komen ongemerkt veebedrijven binnen via veevoer, stro, drinkwater en via stoffen die voor de bestrijding van plaaginsecten in stallen en mestkelders worden gebruikt. Ook natuurgebieden of biologisch bewerkte akkers blijven niet van deze middelen verschoond.

Presentatie

Tijdens de thema-avond presenteren onderzoekers van Buijs Agro-Services en WECF Nederland (Women Engage for a Common Future) onderzoeksresultaten uit zowel Nederland als uit andere Europese landen over de verspreiding van bestrijdingsmiddelen in het milieu en de mogelijke effecten daarvan. Een huisarts en vertegenwoordiger van de vereniging Meten=Weten uit de gemeente Westerveld vertellen vanuit het perspectief van omwonenden over de ervaringen mét en grote zorgen óver het intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

De thema-avond begint om 19.30 uur. Afronding rond 21.30 uur. Locatie: Duurzaamheidscentrum, Bosrand 2 in Assen.