Bruce Springsteen – Western stars (Proloog)

De meeste van jullie weten inmiddels dat de bemanning van onze muziekafdeling al sinds het begin der tijden fan van de muziek van Bruce Springsteen is. Met Gerrie en twee maten zag in Bruce & the E Street Band voor het eerst live in De Kuip Rotterdam in 1988, Hallelujah! Wat een belevenis was dat, mijn eerste stadion-concert en dan ook nog met Springsteen. Het Nederlands elftal was net Europees kampioen voetbal geworden en de Kuip golfde letterlijk van het geweldige muziek-feest en het laaiend enthousiaste publiek.

Inmiddels zijn we 31 jaar verder en er komt een nieuw album van Bruce Springsteen uit. Een paar weken geleden brak ik mijn pols en belandde daardoor op de bank. In het kader van rust houden zat ik op de bank. Ik keek seizoen 2 tot en met 4 van de serie Outlander. Over een vrouw die tijdens haar huwelijksreis in Schotland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, door de tijd 200 jaar terug valt naar de tijd in het Schotland van 1743. En dat met de (medische) kennis van 1945. Fascinerend, avontuurlijk, rauw maar ook romantisch drama. Als hoofdrolspeler Claire ook nog eens verliefd wordt op de robuuste Schot Jamie Fraser in 1743 heeft ze ineens twee relaties 200 jaar van elkaar verwijderd. Ook nog eens met schitterende (Keltische) filmmuziek, een aanrader!

Maar ik dwaal af, tijdens de rust kwam ik ook eindelijk toe aan die prachtige documentaire op Netflix Springsteen on Broadway. Blijft jammer dat deze niet gewoon op dvd of bluray te koop is. Maar door het kijken (en dat is totale onthaasting!) kruip je letterlijk in de persoon van Bruce met prachtige verhalen over hem en zijn muziek. Heel openhartig, met humor maar ook regelmatig recht in je hart. Met beeld erbij is toch wel behoorlijk anders dan alleen vanaf de cd of plaat.

Nu komt deze week zijn nieuwe album ‘Western stars’ uit. In een grijs verleden lukte het mij nog weleens de muziek iets eerder te pakken te krijgen maar dat lukte deze ronde niet. Toch wel bizar dat je als platenzaak afhankelijk bent van Spotify voor de sneakpreview en platenmaatschappij Sony blijkbaar ons nooit aflatend enthousiasme voor Springsteen vergeten is...

Het interview met Kluun in de nieuwe Oor beloofd veel goeds, hij heeft een luistersessie gehad op 14 mei en is al helemaal weer in de ban van the Boss.

Van de drie nummers die op Spotify staan was ‘Hello sunshine’ als eerste te beluisteren. Een song die fraai en orkestraal uitwaaiert met fraaie country accenten en zelfs een piano de mond gunt. Ah, en dan volgt (My baby’s coming on the) ‘Tuscan train’, dan wordt je toch wel een beetje week in je knieën zodra je de eerste tonen hier van hoort. Dat is toch zoals ik Bruce graag hoor, verrassend hoe dit muzikaal is aangekleed. Bijzonder hoe je de invloed van Roy Orbison terug hoort in de derde track ‘There goes my miracle’, Bruce zingt hier met lef.

Eerste indruk is voor mij in ieder geval genoeg om in mijn slaapzak voor de deur te liggen vrijdag. Voor de vinylliefhebbers is er ook een speciale vinyl-uitvoering die zwaar gelimiteerd is. We verloten een canvas schilderij onder de kopers die hem dit weekend bij ons halen. En is het komend weekend ook niet Vaderdag? (Moeders en kinders...hint hint!). We zien jullie graag dit weekend en de volledige recensie volgt uiteraard volgende week! (GJG)