Mammoet

Na de terugkeer van de wolf en de monniksgier naar Drenthe raakt de oerprovincie bij uitstek ook steeds meer in de ban van de mammoet. Aanstichters zijn theatermaker Tom de Ket en producent Wolter Lommerde. De makers, die ook de monsterhit ‘Het Pauperparadijs’ op hun naam hebben staan, richten hun pijlen nu op de oertijd.

Voor het nieuwe muziektheaterspektakel dat de heren uit de grond stampen, is geen beter decor denkbaar dan de Drentse openlucht bij zonsondergang; in een gebied waar mammoet, Neanderthaler, rendierjagers en de allereerste boeren hun sporen nalieten in de vorm van hunebedden, zwerfkeien, grafheuvels en offerplaatsen. Dus wordt alles in gereedheid gebracht om het Buinerveld deze zomer het epicentrum van Nederland te laten zijn. En één zwaluw mag dan nog geen zomer maken, één mammoet doet dat wel!

Zoals ‘Het Pauperparadijs’ het gelijknamige boek van Suzanna Jansen over de 19e eeuwse armoede als basis kende, zo heeft Tom de Ket zich voor ‘Mammoet’ laten inspireren door ‘Sapiens’, de bestseller over de kleine geschiedenis van de mensheid van historicus Yuval Noah Harari. In de theatervoorstelling gaan goeroe Urdward en zijn vrouw Freya het publiek voor naar een betere toekomst door juist terug te keren naar de oertijd. De Heilige Mammoetjacht, en de bijbehorende moed, opoffering en Drentse naoberschap, moet weer zorgen voor de nodige verbinding, met elkaar en met de aarde en de natuur. Maar de grote vraag is of de idealen van Urdward en Freya wel bestand zijn tegen de werkelijkheid van alledag.

De oerversie van Mammoet is te zien op dinsdag 16 juli aanstaande, op Het Buinerveld. En als DNK zijn we bijzonder verheugd om kaarten voor deze allereerste try out aan te mogen bieden. De unieke theaterbeleving kan verrijkt worden door voorafgaand aan de voorstelling in DNK deel te nemen aan de inleiding van Tom de Ket. Een bus brengt je vervolgens terug naar de oertijd, naar ‘Mammoet’.

Dinsdag 16 juli 2019 19:15 DNK Assen & Buinerveld, inclusief busreis van en naar DNK, koffie met iets lekkers en een inleiding van Tom de Ket

Hilde Scholten

Programmeur Podium DNK