Gosse Dirk van der Heide brouwt speciaalbier uit Assen

Assen - Elfenblond, Elfendubbel, Elfentripel en Elfenwit. Het zijn de vier bieren die door Assenaar en speciaalbier liefhebber Gosse Dirk van der Heide zelf gebrouwen wordt. Hij doet dit niet in grote hoeveelheden. ‘Het moet ambachtelijk en exclusief blijven.’

‘Ik brouw op een vaste dag in de week, de donderdag, het bier in porties van 140 liter en mijn vrouw Albertina bottelt het, zorgt voor de etiketten en voor de administratie, zoals de facturen, voorraadbeheer en contact met de klanten.’

Drie ketels

De liefhebber van speciaalbier leek het al jaren leuk om zelf te gaan brouwen. ‘Ik ben begonnen met een pot van 30 liter. Ik had mijn eigen recepten en heb het bier laten proeven aan kennissen en collega’s. Die waren zo enthousiast dat ik dacht, dat is iets om commercieel te doen. Ik heb toen een opleiding voor brouwer gedaan. Vorig jaar april heb ik mijn eerste workshop gevolgd. De eerste batch was spannend. Toen de vraag groter werd, hebben nog drie ketels van elk 50 liter erbij gekocht.’

Vervolgens werd gezocht naar een grotere brouwerij om de brouwcapaciteit uit te kunnen breiden. ‘Dit is de Noarder Dragten in Drachten geworden van Johan de Jong. Wij mogen een deel van zijn capaciteit gebruiken. Dit doen we nu een half jaar. Ik brouw nu in ketels van 80 liter.’

Je eigen biertje

De naam voor het product was niet zo moeilijk. Het stel woont aan de Elfenbank en dus lag De Elfen voor de hand. ‘Ik ben begonnen bij Eetcafé by J en J in Assen om het bier in de markt te zetten. De eigenaar is een kennis en hij gaf ons de mogelijkheid om het bier zo in de horeca te laten testen. Het is mooi als je aan het eten bent en je ziet mensen je eigen biertje drinken en ervan genieten, dat maakt me blij. Het liep goed. We hebben nu horecapunten in de drie noordelijke provincies en bij de Mitra’s en Gall en Gall is het bier te krijgen. We hebben nu vijfendertig verkooppunten en zijn nog bezig met een hotel/restaurant.’

Binding

Naast de visitekaartjes en het eigen bierglas heeft De Elfen sinds kort bedrijfskleding. ‘Dat is meer voor als we op bierfestivals staan. We doen er steeds meer. Zo gaan we naar Emmen en Dalfsen. We zijn al bezig met een eigen stand. We willen het wel lokaal houden. Zaterdags rij ik zelf langs de afzetpunten. Een voordeel is dat als je er bent je gelijk hoort of het goed bevalt of niet. Het is belangrijk om dat contact te hebben, dat geeft binding.’

De gepassioneerde bierbrouwer heeft ideeën voor nieuwe bieren. ‘Ik ben nog bezig met een quadrupel bier.’

Kijk voor meer informatie op de website www.de-elfen.nl.

Tekst: Cindy Houwen