Bajesdag Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen – In Veenhuizen is het zaterdag 15 juni weer tijd voor de grote Bajesdag. De dag waarop bezoekers kunnen beleven wat er gebeurt als je de wet overtreedt; van politieonderzoek tot rechtszaak, van detentie tot vrijlating.

Een boeiend dagje uit voor het hele gezin. De Gevangenis-ME bekogelen, besnuffeld worden door een drugshond, een rondrit in een cellenbus, een echte rechtszaak meemaken, in gesprek gaan met een ex-gedetineerde, of proberen te ontsnappen uit de kleinste escaperoom ter wereld.

Nieuwe activiteiten

Ook dit jaar kent de Bajesdag weer veel vertrouwde en populaire onderdelen, maar er staan tevens een aantal nieuwe activiteiten op het programma. Zoals het Marechausseemuseum. Zij laten zien wat de marechaussee eigenlijk allemaal doet: bewaken en beveiligen, grenspolitie, militaire politie en internationale taken.

Tijdens de Bajesdag mogen kinderen zelf experimenteren met een deel van deze taken: ze kunnen onder meer een paspoort voor hun alter-ego maken of een marechausseevoertuig bouwen. Ook ZSM doet dit jaar voor het eerst mee met de Bajesdag. ZSM is een nieuwe aanpak voor de afhandeling van veelvoorkomende criminaliteit. Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming en Slachtofferhulp komen samen om zaken als diefstal, vandalisme of bedreiging direct af te handelen. Wie benieuwd is hoe dat gaat, mag aanschuiven en meedoen.

Bajessoep

Exclusief voor de bezoekers van deze dag opent het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem de deuren en kan men niet alleen zien wat voor werkzaamheden gedetineerden verrichten, maar mag men ook echte Bajessoep proeven, die gemaakt is van groenten die gekweekt zijn in het Agrarisch Bedrijf van de gevangenis.

Het Gevangenismuseum organiseert de Bajesdag in samenwerking met de PI Veenhuizen, Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), Rechtbank Noord Nederland en de Politie, Basisteam Noord Drenthe.

Het complete programma is te vinden op: www.gevangenismuseum.nl.

Datum: zaterdag 15 juni

Tijd: 10.00-17.00 uur

Entree volwassenen: 5 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Dat is inclusief entree Gevangenismuseum en bezoek aan het arbeidsbedrijf van PI Esserheem