Asser coureur Henk Tappel pakt dubbele zege in België

Assen - Met twee overwinningen op het Circuit Zolder in België heeft Henk Tappel uit Assen uitstekende zaken gedaan in de Sportklasse van de Supercar Challenge.

Nadat Tappel zaterdag zijn naaste concurrenten al het nakijken gaf, deed hij dat zondag opnieuw. De Assenaar is door een slecht resultaat tijdens de eerste race op het Circuit Magny Cours (Frankijk) nog geen aanvoerder in de tussenstand, maar met drie overwinningen in vier races heeft hij laten zien dat er niet met hem valt te spotten.

Banden 

Tappel startte zaterdag in zijn Zilhouette Honda op redelijk goede banden en tijdens de race kende hij weinig problemen. Echter, tegen het einde van de race begonnen de banden snel te slijten en kwam de concurrenten dichterbij, maar kon Tappel toch de eerste plaats veilig stellen, met een voorsprong van 2,1 seconden op de nummer 2, klassementsleider Rob Nieman.

 Tijdens de wedstrijd op zondag moest Tappel dieper in de beugel om zich op de eerste plaats te nestelen. Bij de start verloor hij - door een andere coureur die niet goed weg kwam - belangrijke seconden. Op banden die al drie races oud waren trachtte de Assenaar de schade te beperken, hoewel zijn auto naar mate de race vorderde steeds minder grip op het asfalt kreeg.

Te weinig grip

‘Ik moest er alles aan doen om de wagen goed op de weg te houden en te voorkomen dat ik door te weinig grip belangrijke meters zou verliezen’, aldus Tappel na de race. ‘De auto schoof alle kanten op.’

Uiteindelijk had de Asser coureur het geluk aan zijn zijde. ‘Er kwam een safetycar-situatie, precies op het moment dat ik mijn verplichte pitstop moet maken. Ik was net even eerder uit de pit dan mijn concurrent Rob Nieman en daarmee pakte ik de eerste positie. Maar ik moest alle zeilen bijzetten om de leiding te behouden. Uiteindelijk is me dat gelukt.’

Extra punt

Tappel had op de streep nog geen twee seconden voorsprong op zijn naaste concurrent. Maar dat deerde niet, de buit was binnen. Omdat Henk Tappel tijdens de kwalificatie ook de polepositie had bemachtigd, leverde hem dat een extra punt op voor het klassement.