Gemeente Assen wil gesprek met ‘ontvoerders’ TT-kunstwerk Abel Tasmanplein

Assen – De gemeente Assen wil in gesprek met de organisatie van de Historische en Culturele TT Wandeltocht Drenthe over het weghalen van het kunstwerk ‘MotoGP’ van de kunstbeweging Toyisten op het Abel Tasmanplein.

In Noordoost-Drenthe zijn in 2016 in het kader van ‘90 jaar TT’ diverse van dergelijke kunstwerken geplaatst in plaatsen waar de motoren sinds 1925 over de oude TT-route reden. Frank Beekman, woordvoerder van de TT Wandeltocht, verklaarde woensdag dat de beelden in dorpen als Grolloo en Rolde op prominente zichtlocaties staan. In Assen, zo vond Beekman, was dat echter niet het geval.

Ontvreemd

Hij liet weten dat de TT Wandeltocht het kleurige kunstwerk in de Drentse hoofdstad daarom op 6 mei had ‘ontvreemd’. In de ogen van Beekman is het Abel Tasmanplein een ‘onwaardige locatie’ voor een beeld dat verwijst naar de TT-historie van Assen en een betere plek verdient, bijvoorbeeld in het centrum van de stad.

Maar omdat er sinds die ‘ontvoering’ openlijk nog niets over bekend was geworden, trok  Beekman deze week zelf maar aan de bel bij de media. Hij voegde eraan toe dat het kunstwerk ‘in goede handen is’, dat het een oppoetsbeurt krijgt en op 1 juni – na de TT-wandeltocht – terug wordt gezet op een plek die volgens de wandelorganisatie wél waardig is.  

Opmerkelijk

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat deze week werd ontdekt dat het kunstwerk was verdwenen. ‘De TT Wandeltocht wil op deze manier aandacht voor de locatie van het kunstwerk, maar wij vinden het toch wel opmerkelijk dat het op deze manier gebeurt.’

Hoewel het als een ludieke actie is bedoeld, is dit wel zonder medeweten en/of toestemming van de gemeente gebeurd, aldus de woordvoerder. ‘Nee, we doen nog geen aangifte, eerst willen we in gesprek met de mensen van de TT Wandeltocht waarom ze dit precies hebben gedaan. En we vragen ons af of zij dit ook hebben overlegd met de kunstenaars van Toyisten.’

Reden

Overigens, zo besluit de woordvoerder, is het Abel Tasmanplein wel degelijk met een reden gekozen als locatie voor het kunstwerk. ‘Omdat daar de oude TT-route langs ging, en niet door bijvoorbeeld het centrum. Bovendien hebben we in de binnenstad al een TT-kunstwerk staan, De Motorrijder.

Tekst: Robbert Willemsen

Lees ook: Leden TT Wandeltocht ‘stelen’ TT-kunstwerk bij Abel Tasmanplein. ‘Dat is een onwaardige plek’