​Herbeleef de TT van ’86 tijdens film in Drents Archief Assen

Assen - In het Drents Archief draait in de maand juni een gratis filmcompilatie van de TT Assen van 1986. Bezoekers kunnen dan de opnames van de spannende races in de zijspanklasse en de 500 CC bekijken.

Zijspanraces worden in de jaren 70 steeds populairder en beleven in de jaren 80 hun hoogtepunt. Erg succesvol is het Asser duo Egbert Streuer en Bernard Schnieders, die de wereldtitel in 1984, 1985 en 1986 pakten. Een winst op het TT-circuit was echter nog geen enkele keer behaald.

Pole

Na de training in ’86 veroverde het duo de pole position; zouden ze nu eindelijk eens winnen op hun thuisbaan? De nummers twee, Rolf Biland en Kurt Waltisperg, vallen al snel in de race uit. Verslagen slaat Biland met zijn vuist tegen de zijspan. Streuer en Schnieders scheuren ondertussen met 250 km/u over het circuit, maar ook zij halen de eindstreep niet. Een defecte ontsteking is de boosdoener.

Een golf van teleurstelling gaat door de tribune. Winnaars van de klasse zijn uiteindelijk Alain Michel en Jean Marc Fresc. Eén geruststelling: het jaar daarop zouden de Assenaren eindelijk de grand prix op de thuisbaan winnen.

500 CC

Ron Haslam maakte een spectaculaire bliksemstart en rijdt op de revolutionaire ELF met Honda motor. Eddie Lawson, die al vier Grand Prix gewonnen heeft,  vliegt in de eerste ronde uit de bocht. Hij is niet de enige, want even later in de race verandert de berm in een parkeerplaats met meerdere uitvallers. De Australiër Wayne Gardner neemt al snel de leiding en weet deze de hele rit vast te houden. Na een spannende race gaat Gardner als eerste over de streep, gevolgd door de Amerikanen Mamola en Baldwin.

Gratis toegang

Deze en andere bloedstollende opnames van de TT van 1986 zijn de hele maand juni te zien in het Drents Archief in Assen. De film is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge en de toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur.