Alles anders - Assenaardig 168

Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

In het Asser Historisch Tijdschrift van maart jongstleden vertelt Thijs Poorta over de straat van zijn jeugd, de Parallelstraat. Zijn verhaal gaat onder andere over de schoenhandel van zijn vader en dat het station zo praktisch dichtbij was. Voor mij reden om bijgaande foto uit midden jaren zestig erbij te pakken. Over het Stationsplein kijken we links op hotel Overcingel van Eleveld. Rechts staat aan de Parallelstraat ‘het kasteeltje van Staal’, zoals
het in de volksmond heette. Ik herinner me nog het uithangbord bij de voordeur met daarop ‘Staatsloten’.

Het vergaderlokaal in de laagbouw verderop maakte alweer jaren geleden plaats het nieuwe logegebouw van de Odd Fellows. De fabriekspijp is van zuivelfabriek Acmesa, die daar begin vorige eeuw begon. Tussen het hotel en het kasteeltje loopt de Stationsstraat. Het gebouw met de witte lijst dat boven de tuin uitsteekt staat aan de Prins Hendrikstraat. Daar heeft de Drentse Zuivelbond haar kantoren.

Openbare telefooncel

Het NS-station werpt zijn schaduw over het plein. Een openbare telefooncel mag op zo’n drukke plek zeker niet ontbreken. Net als de standplaats voor minimaal twee taxi’s. In een bijgeplaatst kastje op een paal hangt een telefoon, waarmee je rechtstreeks met het taxibedrijf kunt bellen.
Bijna alles wat je hier ziet zou verdwijnen. Behalve het rijtje hoge herenhuizen voor de fabriekspijp. Toen het kasteeltje in 1968 werd afgebroken, sprak heel Assen er schande van.

Hotel Overcingel, later Victory-hotel, volgde in 1993. Acmesa had op het laatst alleen nog een kaasafdeling, die in 2005 sloot. Daar komt ooit nieuwbouw. Op de plek van het hotel kwamen kantoortorens. Assen kreeg in 1989 een nieuw station en dat kunstje werd in 2018 nog eens herhaald. Voor het doorgaande autoverkeer kwam er onder voormalige Stationsplein een tunnel. En nog steeds is het stationsgebied niet af. Wat
je al niet meemaakt in vijftig jaar!

 

[ outro ]
Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser
Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch 0592 300 521