Drentse ‘geldezels’ voor rechter: (voorwaardelijke) taakstraffen

Assen – Verschillende zogenoemde ‘geldezels’ stonden woensdagochtend voor de politierechter in Assen. Allen gaven hun pinpas en -code af aan oplichters die actief waren op Marktplaats.

De verschillende Marktplaatsoplichters boden op de website producten te koop aan, die na betaling nooit geleverd werden. De kopers maakten geld over naar rekeningnummers die niet van de oplichters waren, maar van zogenoemde geldezels.

Taakstraffen

Zo maakten acht slachtoffers in februari en maart 2017 geld over naar het rekeningnummer van een 33-jarige Assenaar. Van het geld dat binnenkwam mocht de man de helft houden. De Assenaar werd daarvoor door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur met een proeftijd van 2 jaar.

Op de bankrekening van een 46-jarige oud-Assenaar kwamen twaalf geldbedragen binnen. De man die inmiddels in Foxhol woont had in januari 2016 zijn pinpas uitgeleend. Hier kreeg hij 500 euro voor. Deze man moet een taakstraf van 20 uur uitvoeren. Gaat hij de komende 2 jaar opnieuw de fout in, moet hij nog eens een werkstraf van 20 uur uitvoeren.

‘Te goed van vertrouwen’

Ook een 49-jarige man uit Zeegse werd door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. De man had toen hij in november 2015 in Assen woonde zijn pinpas uitgeleend. “Ze zeiden dat ze een rekeningnummer nodig hadden omdat ze wat geld uit het buitenland erop wilden laten storten. De volgende dag zou ik de pas terugkrijgen. Ik was op dat moment niet zo helder en te goed van vertrouwen.”