Bert Middel over: Die meneer is van ons

Assen - Bert Middel is vrijdagavond 17 mei te gast bij Van der Velde Boeken Assen. Hij zal door bibliothecaris Douwe van der Bijl worden geïnterviewd over zijn recent verschenen boek ‘Die meneer is van ons… Langs de macht en de onmacht van de sociaaldemocratie’.

Bert Middel was voor de PvdA gemeenteraadslid in Assen en later lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Drenthe. Onlangs publiceerde hij het boek ‘Die meneer is van ons…’ waarin hij zijn politieke carrière beschrijft. Hij vertelt ook over zijn tijd in Drenthe en vooral ook over hoe de politiek in Drenthe nogal verschilde van zijn geboortestad Groningen.

Bert Middel groeide op in een buurt waar in verkiezingstijd bijna huis aan huis een raambiljet hing met daarop hetzelfde gezicht. Als kleuter vroeg hij zijn moeder wie dat toch was. Zij antwoordde: ‘Die meneer is van ons’. Dat was zijn eerste kennismaking met de politiek.

In ‘Die meneer is van ons…’ kijkt Bert Middel terug op vijftig jaar ervaring met de alledaagse sociaaldemocratie. Openhartig geeft hij een inkijk in haar ambities en regeerlust, haar successen en mislukkingen, haar compromissen en tekortkomingen, haar mores en machinaties. Nu eens beschrijvend als deelnemer, dan weer analyserend als waarnemer. Met ironie, relativering en (zelf)kritiek.

In zijn boek is Bert Middel bijzonder kritisch over zijn partij en hij uit die kritiek onomwonden. Maar hij legt ook uit waarom hij nog wel in de sociaaldemocratie gelooft.