Voorjaarswandeling over het Orvelterzand

Orvelte - Stichting Het Drentse Landschap houdt zondag 12 mei om 10.30 uur een heerlijke voorjaarsexcursie over het Orvelterzand. De excursie duurt maximaal twee uur.

Start is bij de picknickplaats. Vanaf de Orvelterbrug het Oranjekanaal NZ volgen richting Schoonoord. Na 700 meter de eerste weg links, dit is de weg ‘Orvelterveld’. Deze weg doorrijden, na ongeveer 600 meter is de parkeerplaats aan de linkerkant van de weg. De excursie is gratis. Honden zijn helaas niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Het Orvelterzand is een gevarieerd natuurterrein met “levend” stuifzand, heide met verspreid staande bomen en een mooi ven. In het Orvelterzand begon Het Drentse Landschap al in 1987 met begrazing door Schotse hooglanders. Het was dan ook het eerste natuurterrein in Drenthe waar Hooglanders te zien waren. Deze langharige runderen lopen zomer en winter buiten.

Plaatselijk trappen de Hooglanders met hun grote hoeven het stuifzand open waarmee unieke plekjes beschikbaar blijven voor zeldzame, gravende insecten. Door de jaarrondbegrazing fblijft het gebied zijn karakteristieke schrale begroeiing houden.