De Lege Ruimte speelt ‘Een leerzame en ironische geschiedenis’

Assen - Het Drentse theatergezelschap De Lege Ruimte speelt in Assen op 4 en 5 mei de voorstelling ‘Een leerzame en ironische geschiedenis’. Op 4 mei is de voorstelling te zien in Podium Zuidhaege in Assen (Zuidhaege 2) en op 5 mei op het Bevrijdingsfestival aan de Baggelhuizerplas.

De voorstelling is gebaseerd op de ervaringen van de Spaanse schrijver Jorge Semprun tijdens zijn gevangenschap in het nazi-concentratiekamp Buchenwald. De voorstelling is een korte monoloog (ruim een half uur) gebaseerd op citaten van Semprun (1923-2011) uit de legendarische vierdelige VPRO-documentaire ‘Nauwgezet en wanhopig’ (1989) van Wim Kayzer. De documentaire bestaat uit vier marathon-interviews met de schrijvers Semprun, Gabriel Garcia Marquez, George Steiner en György Konrad. De monoloog wordt gespeeld door Jos Visscher, tevens de artistiek leider van De Lege Ruimte.

Verzet tegen nazi’s

Jorge Semprun behoort tot de meest belangrijke Europese auteurs. Als zoon van Spaanse emigranten groeide hij op in Parijs, waar hij zich aansloot bij het verzet tegen de nazi’s. In 1943 werd hij opgepakt en gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald. Zijn ervaringen in het kamp vormen de thematiek van zijn latere literaire werk.

Na de oorlog was Semprun lid van het Centrale Comité van de Spaanse Communistische Partij en werkte hij tijdens het Franco-bewind ondergronds. In 1964 werd hij als ‘dissident’ door de communisten geroyeerd. Van 1988 tot 1991 was Semprun minister van Cultuur. In deze theatermonoloog staan Sempruns ervaringen in Buchenwald centraal. Het is geen 'zware‘ voorstelling geworden, want 'Een leerzame en ironische geschiedenis’ is niet alleen maar het verhaal van een slachtoffer, maar vooral een hoopvol verhaal over menselijke veerkracht, gevoed door intellect, ironie en nieuwsgierigheid.

Informatie

De voorstelling in Zuidhaege wordt zaterdag 4 mei drie keer gespeeld: om 14.00, 15.30 en 17.00 uur. Reserveren via www.podiumzuidhaege.nl.

Voor locatie en speeltijden op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival kijk op www.bevrijdingsfestivaldrenthe.nl.