Martyn Joseph: doorzetter en volhouder

Een beetje geruisloos was er dan in januari de nieuwe release van dit nieuwe Martyn Joseph album. Deze zanger uit Wales mag je, met een output van meer dan 30 studio en live albums, gerust doorzetter of volhouder noemen. Zelfs met zo’n omvangrijk oeuvre is het zaak de vinger aan de pols te houden als het om de promotie van een nieuwe plaat gaat. Zoals jullie weten kan Martyn een potje breken bij ons.

Bevlogen als hij is valt hij direct met de deur in huis...”Here come the young”. Een gedreven protestsong die de gevestigde orde op de schop neemt. Het is tijd voor een frisse wind dus ruim baan voor de jeugd met nieuwe frisse ideeën! Op dit album hoor je ook wat meer traditionele invloeden, zoals de viool. ‘Oh my soul’ is een machtig nummer over de ziel, prachtig met viool en mandoline. Hier schuift een oude vriend aan met wijze raad. Martyn heeft zo’n mooi warme stem die naadloos aansluit bij z’n persoonlijkheid, een echte mensen man met een sociaal hart.

Het is veel belangrijker hoe wij als mensen met elkaar om gaan dan ons uit het lood te laten slaan door het laatste nieuws (‘Get back to you’). Wat een kippenvelnummer dat ‘Loves majority’, met de ingetogen harmony-vocal van Antje Duvekot. Als je van de muziek van iemand als James Taylor houdt, zal deze song je zeker raken. Martyn Joseph betrekt graag z’n publiek in het meezingen van bepaalde songs. Zo’n song is ‘This glas (is half full)’. Mooi hoe je met een positieve insteek, bescheiden zo’n opsteker kunt serveren.

Gaaf die opbouw van de song ‘Communion waarin met percussie en muzikale vergezichten gestoeid wordt. Martyn zingt over z’n eigen stem heen wat voor een bijzonder effect zorgt. De song ‘Take back the kite’ schreef hij in Abinton Scotland. Deze song roept een speciale sfeer op en het verhaal hierachter hoop ik bij een komend concert te horen. ‘Nothing is lost in love’ heeft een gaaf maar ingetogen ritme, er gebeurt iets magisch waar je niet helemaal je vinger achter krijgt. De cello, de zanger...de kracht van het niet grijpbare....en de liefde, die combinatie maakt het voor mij een bijzondere song.

Gerry Diver speelt de piano op ‘Summer has a way of finding you’ en op cello weer Jonathan Hennessey-Brown. Die combinatie alleen al, zou op het ECM-platenlabel zó een release kunnen krijgen. De stem van Martyn heeft een sterke emotionele lading op dit misschien wel mooiste nummer van dit album. Werkelijk een prachtige combinatie, geschreven in Wales, z’n thuis. ‘Collateral’ is de laatste song, ingetogen en vol bezieling horen we een prachtige nummer dat zó tot het beste werk van Springsteen gerekend zou kunnen worden qua sfeer. Maar het is echt Martyn Joseph die hem hier tot grootse hoogte tilt. ‘Here come the young’ is een magiestraal album, wel een slow-burner maar met de fijne warmte van een open haard en echte soul-food. (GJG 9,6)

Tekst: Gert Jan Gjaltema