Eis: 1000 euro boete voor man die indruk op vrouw wilde maken met antieke buks

Assen (ADP) – Een 45-jarige man uit Assen probeerde op 6 juni indruk te maken op een vriendin door met een antieke buks te schieten.

Dit komt hem waarschijnlijk te staan op duizend euro boete en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De officier van justitie eiste die straf. De rechter wil meer informatie over het wapen, om zeker te weten of dat verboden is. Ze stelde de zaak voor nader onderzoek uit.

'Ik wilde indruk maken'

De Assenaar zat die avond in juni met een vriendin in de tuin. Het gesprek kwam op het kleiduivenschieten tijdens een bedrijfsuitje. De man bedacht zich dat hij nog een antieke buks in huis had. Hij demonstreerde het wapen en schoot zijn laatste patroon af op de tuinmuur. 'Ik wilde indruk maken', zei de man tegen de rechter.

Babyfoon op tilt

Hij maakte ook indruk op de buren. Maar dan anders. Die schrokken zich een hoedje. De babyfoon sloeg zelfs op tilt. De buurman stapte de tuin van de schutter in. ‘Wat hem wel niet had bezield’. De Assenaar bood zijn excuses aan en ging met de vriendin de stad in. Ondertussen belden de buren de politie. De agenten zagen het wapen staan in een niet afgesloten schuurtje en nam dat mee.

Wapen was korter gezaagd

Het Openbaar Ministerie liet uitgebreid onderzoek doen naar het wapen. Had je daar nu een vergunning voor nodig of niet. Ja, zei de officier van justitie. Want het dubbele loopgeweer was ook nog korter gezaagd. Hierdoor werd het wapen nog gevaarlijker en viel het onder categorie 3 van wet wapens en munitie. 

De Assenaar kocht het wapen, zoals dat nu is. Hij is ervan overtuigd dat hij het voorwerp 16 jaar geleden legaal kocht. Hem valt niets te verwijten, zei de man. De buks heeft maar een doel: als pronkstuk in de kamer liggen. 

Wanneer de rechter uitspraak doet, is niet bekend.