In Beeld: Schapen grazen weer in Marsdijk

​Assen - De schaapskudde van Landschapsbeheer het Witterveld graast weer in Marsdijk. De kudde staat daar onder de zorgzame hoede van de nieuwe herder, Reint Benak.

Sinds maandag kan men iedere werkdag van 8.30 tot 16.30 uur de schapen in De Landjes bewonderen en bijvoorbeeld zien hoe de bordercollies de schaapskudde bij elkaar houdt.

Toezicht

In het Zeijerveld verblijven de schapen buiten het voorjaar en zomer dag en nacht. De schaapsherder komt regelmatig langs, houdt toezicht op de schapen en controleert hun gezondheid. In dit gebied zijn honden niet toegestaan. Het is alweer het zesde jaar op rij dat de schapen er verblijven.

In de Landjes in de wijk Marsdijk komen afhankelijk van het voedselaanbod tussen de 250 en 350 schapen. In tegenstelling tot het Zeijerveld stuurt de herder met zijn bordercollies de schapen aan. Alle werkdagen loopt de schaapskudde langs het kanaal om het groen te onderhouden. De schapen verblijven ’s nachts in een weiland bij Loon

Bulten

De gemeente heeft ervoor gekozen om met schapen de twee gebieden te onderhouden. Het terrein in recreatiepark Zeijerveld heeft teveel hoge bulten om er met maaimachines te komen, terwijl de schapen moeiteloos overal kunnen grazen.

De Landjes zijn te drassig om gras en beplanting machinaal te maaien. Daarnaast is begrazing van schapen een milieuvriendelijke en duurzame keuze, aldus de gemeente. ‘Al is het maar doordat schapen met hun vacht en poten zaden meenemen en daarmee makkelijk plantensoorten verspreiden en tot bloei laten komen.’