In Beeld: Veel standhouders, brommers en kunst tijdens In & Om de Boerderijfair in Loon

Loon – De In & Om de Boerderijfair in Loon trok zondag – mede dankzij het zonnetje - een grote schare bezoekers. Tot bijna aan de brug van het Deurzediep (bijna halverwege de weg tussen Loon en Assen) stonden de auto’s aan beide zijden van de weg geparkeerd.

Het is dan ook een bijzondere fair, want de Loner bevolking zet hun boerenschuren open voor het publiek. Daar, op de brink en in de zijstraten stonden meer dan honderd standhouders om hun waar te presenteren.

Smederij

Maar ook de oude smederij van Ratering was voor bezoekers opengesteld voor publiek en een jonge smid gaf demonstraties hoe een gloeiende ijzeren staaf vervormt kon worden tot een sierlijke krul.

De terrassen waren ingericht in Loon, zodat de bezoekers even konden genieten van een kopje koffie of thee. Op een van de weilanden achter de boerderijen verzorgde Jan van Engen uit loon een demonstratie van werkende landbouwmachines. Dat het vroeger geen druk op de knop was bewees het laten draaien van een oude Lanz Buldog trekker. Daar was Jan zeker een half uur zoet mee. Voordat de trekker kon draaien diende hij eerst voorverwarmd te worden en - met veel spierkracht - draaiend aan het vliegwiel sloeg de motor door de compressie. Met veel rook uit de uitlaat begon de Lanz te leven.

Liefhebbers van oude motoren, brommers en fietsen konden eveneens hun hart ophalen. Oud-fietsenhandelaar Martin Tonckens toonde enkele bijzondere exemplaren.

Kunst

Tegelijk met de boerderijfair opende de kunstexpositie aan de Lonerbroekweg. Daar toonden Josee Camfferman, Annemarie Nijhuis, Suhela Pluimers, Mieke Rusche en Saskia Visser hun werk, dat uiteen liep van draaiende installaties in de tuin, beelden en keramiek, textiele installaties en uiteraard veel schilderijen.

Deze expositie is komende woensdag, zaterdag en zondag nog te bezichtigen.